Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Adrian Marinescu: „Protecția care ne-a lipsit în anii de pandemie se vede acum printr-un număr mai mare de infecții respiratorii”

adrian_marinescu.jpg

Dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balș”
Dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balș”
Sursa imaginii: 
Facebook

Valul de viroze respiratorii a dublat numărul de pacienți în secțiile de pediatrie din țară și a crescut timpul de așteptare la Urgențe în spitalele de boli infecțioase, a declarat pentru RFI doctorul Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balș”. Acesta îndeamnă la respectarea măsurilor de protecție și consultarea medicului de familie, în lipsa simptomelor severe, pentru a evita supraaglomerarea din spitale.       

Cum diferă valul de viroze, față de perioada rece din alți ani? „Ce avem diferit în acest moment este faptul că circulația acestor virusuri a fost mult redusă în cei trei ani de pandemie. De aici, protecția care ne-a lipsit în acești ani de pandemie se vede acum printr-un număr mai mare de infecții. În plus, sistemul imunitar probabil că nu este la fel de echilibrat, tocmai pentru că s-a trecut mult prin Covid și au fost și forme medii, forme severe. Toate lucrurile astea ne duc la un sezon care e complicat, dar din punctul meu de vedere nu mult diferit față de ce era în unii ani dinainte de pandemie”, a declarat doctorul Adrian Marinescu.  

Cum este afectat sistemul sanitar? „Adresabilitatea a crescut mult la nivelul spitalelor de pediatrie și în general la nivelul spitalelor de boli infecțioase - ceea ce ar trebui făcut, apropo de comentarii, este de gândit în felul următor: aceste infecții respiratorii trebuie să fie distribuite relativ uniform la nivelul spitalelor - și mă refer aici la orașele mari, în primul rând Bucureștiul. Nu poți să rezolvi doar la spitalele de boli infecțioase.”

Ascultați un interviu cu dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balș”: