Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministerul Energiei: Obligaţia românilor cu mai multe locuri de consum de a depune declaraţii, eliminată

becuri.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Consumatorii casnici ce deţin mai multe locuri de consum vor beneficia de compensare a consumului de energie electrică, fără a depune o declaraţie la furnizori, a anunțat miercuri seară secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, la finalul ședinței de guvern.   

„Pentru a evita o supraaglomerare, un efort care nu trebuie depus şi un efort semnificativ la sfârşitul anului, toţi consumatorii casnici care deţin mai multe unităţi locative vor beneficia de această compensare fără necesitatea de a depune o declaraţie în acest sens”, a explicat Drăgan.

Celelalte categorii de consumatori, respectiv familiile monoparentale, persoanele care utilizează dispozitive medicale şi, totodată, familiile care au în întreţinere cel puţin 3 copii rămân beneficiare ale plafonului de 0,68 lei/kWh, dar pe baza depunerii unei declaraţii.

Secretarul de stat a subliniat că prin ordonanţa adoptată miercuri se face precizarea că nu trebuie să existe un contract de furnizare între persoanele care locuiesc în acel spaţiu şi furnizorul de energie, contractul putând să fie între proprietarul locuinţei şi furnizor.

Dan Drăgan a dat exemplul unei familii monoparentale, care, dacă se încadrează în pragul de consum de 100 KWh, beneficiază direct de preţul de 0,68 de lei/KWh, iar dacă depăşeşte semnificativ acest prag va trebui să depună o declaraţie la furnizorul de de energie, fără a mai exista obligaţia existenţei un contract de furnizare între chiriaş, respectiv familia monoparentală, şi furnizorul de energie.

„Poate fi făcut în baza contractului de furnizare dintre proprietar şi furnizorul de energie electrică”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Energiei.