Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanț Reporteri Fără Frontiere: 1668 de jurnaliști uciși în 20 de ani

anna_politkovskaya.jpeg

Membri ai Organizației Reporteri Fără Frontiere, la o demonstrație în memoria jurnalistei Anna Politkovskaya
Sursa imaginii: 
AP/Michel Euler

În ultimii 20 de ani, 1668 de jurnaliști au fost uciși în toată lumea - arată un raport al organizației Reporteri Fără Frontiere. În ultimul an, 58 de jurnaliști și-au pierdut viața în timp ce-și făceau meseria.

Conform bilanțului prezentat astăzi de organizația Reporteri Fără Frontiere - care arată situația ultimelor două decenii în ceea ce privește riscurile de-a fi ucis ca jurnalist - cele mai periculoase țări sunt Siria și Irak. O treime dintre jurnaliștii uciși între anii 2003 și 2022 lucrau în Irak și Siria. Doar în doi ani, respectiv în 2012 şi 2013, au fost asasinați 286 de jurnaliști, mai ales din cauza războiului din Siria.

În ceea ce privește anul 2022, a fost cel mai negru din ultimii patru ani – 58 de profesioniști mass-media au fost uciși. Războiul din Ucraina a crescut cifra acestora: opt jurnalişti şi-au pierdut viaţa după începerea invaziei ruse în februarie. Ucraina figurează acum pe locul doi în clasamentul celor mai periculoase ţări pentru reporteri și lucrători din media din Europa, după Rusia. Având în vedere bilanțul ultimilor 20 de ani, jurnaliștii din Rusia sunt cei mai expuși riscului de-a fi uciși - 25 de jurnalişti ucişi în 20 de ani.

În bilanțul ultimilor două decenii realizat de organizația Reporteri Fără Frontiere, Franța se situeză pe locul 4 în ceea ce privește numărul jurnaliștilor uciși - din cauza masacrului de la Charlie Hebdo din Paris în 2015.

În ceea ce privește soarta jurnaliștilor de peste oceanul Atlantic, mai mult de jumătate din jurnaliștii uciși în 2022 lucrau în țări din America de Sud - Reporteri Fără Frontiere clasifică continentul ca fiind cel mai periculos pentru mass-media.