Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A scăzut populația de romi? Nu chiar. Gelu Duminică la RFI: E și o frică de stigmatizare

A scazut populatie romi Gelu Duminica discriminare.jpg

Gelu Duminică: În mod normal, populația de romi ar fi trebuit să crească la recensământ
Gelu Duminică: În mod normal, populația de romi ar fi trebuit să crească la recensământ
Sursa imaginii: 
Facebook/Gelu Duminică

Populația de romi din țară este în realitate mai mare decât reiese din recensământul de anul trecut. Iată ce dă de înțeles la RFI sociologul Gelu Duminică, în condițiile în care cifrele oficiale publicate recent de autorități arată că numărul celor care s-au declarat romi a scăzut cu aproximativ 50 de mii față de recensământul anterior din 2011. Mai exact, aproape 570.000 de persoane au declarat acum că aparțin acestei etnii. Cu toate acestea, ponderea în totalul populației a crescut ușor, de la 3,3% la 3,4%, potrivit INS.

Sociologul Gelu Duminică explică la RFI ce înseamnă aceste cifre din recensământ și de ce se feresc unii romi să-și declare etnia reală: ”0,1% e irelevant, creșterea asta în pondere, tot am auzit-o ca mare realizare, este irelevant 0,1%. Vorbim de cea mai tânără populație din România, care are o piramidă demografică exact cum ar trebui să aibă orice societate în dezvoltare, respectiv cu un vârf reprezentat de populația în vârstă foarte mic și cu o bază reprezentată de populația de vârstă mică, respectiv copii, tineri, adolescenți, foarte mare. Deci în mod normal, populația ar fi trebuit să crească, mai ales că natalitatea este de partea romilor, respectiv media este de 2.2 la romi, comparativ cu 1.1-1.2 la populația majoritară”.

El precizează că ”aici au intervenit factorii pe care îi avem istoric, respectiv frica de autoidentificare, teama de stigmatizare și de discriminare, pe de o parte. Pe de altă parte, o chestiune tehnică din recensământ, INS renunțând, la solicitarea expresă a unei părți din liderii romi, la anumite denominații care erau extrem de populare în interiorul minorității romilor. Ca să înțelegem, titulatura de rom reprezintă un cod pe care, statistic, INS-ul l-a acordat minorității romilor, însă pentru a te număra în rândul romilor, puteai să te autoidentifici și cu alte subcoduri date de denominațiile neamurilor care există în interiorul minorității romilor, spre exemplu căldărar, ursar, spoitor și așa mai departe. Printre aceste denominații, până în 2011, a existat și titulatura de țigan și alte câteva neamuri, care în momentul de față au denominația mai degrabă peiorativ percepută de societate, gen cocalari, cocalarii fiind un neam de romi, care prelucrau osul, istoric. Și atunci, din dorința de a nu mai susține astfel de denominații, o parte dintre liderii romi au recomandat și au susținut ideea că titulatura de țigan, cocalar și așa mai departe să fie scoasă din autoidentificarea pe care recenzatul o făcea (...). Astfel că foarte mulți dintre romi care s-au declarat în fața recenzorului țigan nu au fost numărați în rândul romilor”.

Câți romi sunt de fapt în România? Sociologul Gelu Duminică spune că ”orice statistică guvernamentală recunoaște că în ceea ce privește romii, numărul oficial este departe de adevăr (...). Oficial, nu sunt, sunt doar estimări date de cercetări și analize sociologice, care spun că în România sunt între 1,2-1,5 milioane de romi, dar nu există o estimare oficială, tocmai pentru că foarte mulți nu se mai declară romi sau au pierdut tot ce înseamnă element de etos identitar, limbă, port și așa mai departe. Foarte mulți sunt angajați în căsătorii mixte și atunci mulți au preluat etnia soțului, soției. Foarte mulți au fost supuși presiunilor locale de a se declara maghiari, tătari, turci, români și așa mai departe, însă un element pe care trebuie să-l luăm clar în calcul este frica de discriminare și stigmatizare”.

 
Gelu Duminică, despre populația de romi de la recensământ