Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Sănătății anunță că vor fi asigurate cantităţi suplimentare de tratamente antitermice şi antiinflamatorii

alexandru_rafila_.jpg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătăţii  reacționează în criza medicamentelor și transmite că vor fi asigurate cantităţi suplimentare de tratamente antitermice şi antiinflamatorii, de tipul ibuprofenului şi paracetamolului. Alexandru Rafila mai spune că va fi dată publicităţii o nouă listă cu produse similare care să acopere necesarul în cazul celor care lipsesc.

Alexandru Rafila a declarat, marţi, la Prima News, că nu este penurie de medicamente iar in cazul celor care lipsesc va fi prezentata o lista cu inlocuitori.

Ministrul a dat si un exemplu, precizând că la nivelul țării sunt disponibile peste 4 milioane de tablete de oseltamivir, substanța activă din antiviralul Tamiflu, chiar daca produsul cu denumirea comerciala amintita a avut sincope in aprovizionare.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că ne aflăm într-o perioadă în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia cazurilor de gripă diagnosticate depăşeşte 10%. El a precizat că suntem în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi de cazuri de gripă dar deocamdata nu se pune problema unei epidemii.

Pentru anumite medicamente, a completat Alexandru Rafila, va fi elaborat un ordin de ministru care limitează exporturile pentru o perioadă de şase luni, a adaugat Rafila care a  a menţionat că este necesar şi un aviz de la UE pentru ca acest ordin să fie publicat. 

Valul de infectii respiratorii - gripă, viroze și infecții cu SARS-CoV2 - a făcut neîncăpătoare, în aceste zile, cabinetele medicilor de familie și camerele de gardă ale spitalelor de boli infecțioase.