Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avertisment farmacist: Există o foarte mare lipsă de antibiotice, mai ales cele de uz pediatric

antibiotice.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Farmaciștii îl contrazic pe ministrul Sănătăţii, care a declarat că NU ne confruntăm cu o penurie de medicamente pentru gripe și viroze.

Tratamentele nu se găsesc sau se procură greu, spun aceștia.

Ministrul a transmis recent că vor fi asigurate cantităţi suplimentare de tratamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului, și spune că a fost dată publicității și o nouă listă cu produse similare.

Cristina Pavel, de la Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica, explică la RFI ce se întîmplă în farmacii.

Cristina Pavel: Nu e un sezon tipic. A început, dar nu suntem tocmai în vârful infecțiilor respiratorii. Probabil că dacă se răcește, probabil că undeva prin februarie se va atinge vârful de infecții.  Lipsesc foarte multe medicamente, așa cum am semnalat încă de acum câteva luni. 

Acum criza s-a adâncit pentru că lipsesc și similarele. Dacă în septembrie - octombrie mai erau medicamente care conțineau paracetamol și ibuprofen pentru copii, acum încep să lipsească și acelea. 

Încep să lipsească toate variantele pe care părinții să le aibă la îndemână pentru a opri simptomele sau care se adresează simptomelor unei infecții. Lucrurile astea nu pot decât să fie îngrijorătoare și să agraveze situațiile sau problemele patologice care există ale pacienților. 

Nimeni nu își dorește să ajungă în spital pentru infecții care în mod normal se pot trata acasă.

Reporter: Ministrul Rafila spunea că nu e criză de medicamente, nu e penurie. Dumneavoastră, de pe teren, ce spuneți? Tot așa se vede treaba?

CP: Suntem în farmacii în fiecare zi și suntem în situația în care nu putem furniza pacienților medicamentele de care au nevoie pentru că nu le avem și pentru că nu le găsim la distribuitori.

Nu știu ce ar trebui să fie mai mult ca să se considere că trecem printr-o situație de criză. Și la nivel de autorități se cunoaște această situație. Ministerul Sănătății tocmai ce a publicat un ordin prin care va împiedica pe o perioadă de cel puțin 6 luni exportul paralel la anumite medicamente care conțin antibiotice și antitermice.

Situația aceasta se știe. Aceasta este o primă măsură pe care autoritățile o pot lua, o măsură cât mai rapidă pentru ca și așa insuficientele medicamente să plece înapoi în afara granițelor țării.

Rep: Dar înțeleg că e o măsură provizorie?

CP: E o măsură provizorie, dar e o măsură care se poate lua cel mai rapid pentru că această criză de medicamente nu se regăsește doar în România. Este o criză la nivel mondial. Dar din cauza faptului că România are și cel mai mic preț la majoritatea medicamentelor din Uniunea Europeană, acest lucru nu încurajează producătorii să aducă medicamentele în România. Fiindcă sunt cantități insuficiente la nivel mondial, ele se duc prioritar în alte țări.

În acest sens, Ministerul Sănătății, dacă își dorește să rezolve această criză pe termen lung, va trebui să reconsidere întreaga politică de preț pe care o are. La majoritatea medicamentelor Ministerul Sănătății stabilește prețul. Fiindcă prețul nu este modificat de ceva vreme, iar metodologia de preț datează din 2009 și nu mai corespunde realităților actuale, ca să nu mai vorbim despre întreaga inflație cu care se confruntă toți producătorii în ceea ce privește creșterea costurilor de producție, care în multe cazuri nu mai pot fi acoperite de prețurile la medicamente stabilite de acum 3, 4 sau chiar 5 ani, va trebui regândită toată această metodologie de preț.

Dar acesta este un proces care, din păcate, va dura un pic mai mult și va fi nevoie de un pic mai multă sumare politică. Orice modificare de preț în sus știm foarte bine ce impact are la nivelul populației sau cum poate fi speculată politic, mai ales că urmează alegeri. Noi ne dorim să existe înțelegere. Dacă această criză se adâncește este o situație nu doar neplăcută, dar gravă pentru pacienții români.

Din păcate, noi, farmaciștii, suntem primul contact al pacienților cu această situație. De foarte multe ori frustrările se revarsă asupra noastră. Dar noi nu avem nicio vină. Petrecem îngrozitor de mult timp încercând să facem rost de medicamente și de tratamentele de care au pacienții nevoie.

Rep: De multe ori pacienților li se spune că există alternative autohtone, chit că nu se găsește un medicament mai cunoscut. Există temerea dacă e suficient de bun, chit că are substanța activă.

CP: Este suficient de bun. De multe ori pacienții sunt învățați cu un anumit brand, copiii sunt învățați cu un anumit gust sau cu o anumită textură pe care poate doar un anumit producător reușește să o realizeze. La unele medicamente încă există variante autohtone sau nu.

Din păcate, acestea se răresc tot mai mult, astfel încât pentru anumite substanțe nici măcar aceste variante nu mai sunt disponibile. Dacă vorbim despre antibiotice acest lucru este foarte grav. Infecțiile bacteriene trebuie tratate cu antibiotice la care acestea reacționează. Dacă nu avem în farmacii niciun antibiotic la care anumite tipuri de infecții de bacterii sunt sensibile, acest lucru nu poate fi decât grav și de cele mai multe ori duce la agravarea problemei medicale existente.  

Rep: În momentul acesta există o oarecare lipsă de antibiotic în farmacii?

CP: Există o foarte mare lipsă de antibiotice, mai ales cele de uz pediatric. Sunt foarte mici cantitățile. Chiar adineauri am primit un telefon de la medic ca să mă întrebe ce antibiotice am în farmacie ca să știe ce să prescrie. Este o situație anormală. Medicul nu trebuie să prescrie antibioticele în funcție de ce există de ce există în farmacii, ci în funcție de ceea ce știe că face bine pacientului și ceea ce tratează infecția. Dacă altă dată pe vremea asta aveam câte 20 – 30 de cutii de un anumit antibiotic pe stoc, acum de abia dacă avem, una, două sau trei cutii sau nu avem deloc și nici nu avem perspective de a ne aproviziona cu el. La rândul lor, depozitele spun că nu îl au.

Rep: Și spuneam că noi vorbim acum la început de sezon gripal și de viroze. Practic încă nu a izbucnit.

CP: Da, tocmai de aceea noi am tras semnalul încă de la sfârșitul lui septembrie. Era începutul sezonului când copiii se întorceau în colectivități, începea să crească incidența infecțiilor de tract respirator, mai ales a infecțiilor care se întâlnesc foarte des la copii. Încă de atunci am observat că lucrurile nu stau foarte bine și că nu există o perspectivă de rezolvare imediată a lor.

De aceea am simțit nevoia să tragem încă din acel moment un semnal de alarmă. Din păcate am avut dreptate. Lucrurile nu s-au îmbunătățit. Sperăm ca acum să se trezească cu adevărat ministerul, să realizeze că există cu adevărat o criză de medicamente pentru pacienții români și că trebuie luate măsuri cât mai urgente pentru a rezolva această criză.

Dacă nu, doar se va accentua situația cu care ne confruntă. Până la urmă, tot costurile pentru sistemul de sănătate românesc vor crește pentru că pacienții spitalizați aduc cu sine alte costuri pentru sistemul de sănătate. 

 
Cristina Pavel, de la Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica