
Social
Alexandru Rafila: România, în stare de alertă epidemică din cauza gripei
Alexandru Rafila.jpg

"Scopul acestei conferințe este de a vă explica contextul epidemic legat de gripă. O succesiune de 3 săptămâni epidemice duce la o situație care înseamnă epidemie. Nu vrem să introducem restricții, ci să facem populația partener, încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa, care apare sezonier.", a spus ministrul Sănătății. Potrivit acestuia, în acest an, sezonul gripal e decalat cu câteva săptămâni. Vârful infecțiilor poate fi atins în perioada 15 ianuarie-10 februarie, după care va urma o scădere, a adăugat ministrul.
"Avem câteva seturi de măsuri pe care le-am transmis și Ministerului Educației. Sunt măsurile din pandemie:evitarea aglomerației, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simpromelor respiratorii, purtarea măștii de protecție în spații închise. În școli și grădinițe: triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadre didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție", a explicat Alexandru Rafila.
Școlile vor începe pe 9 ianuarie. Nu încurajăm neparticiparea la cursuri, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca.
Anterior, la Ministerul Sănătății a avut loc o ședință pentru stabilirea scenariilor de lucru în perioada următoare, în contextul creșterii numărului de cazuri de gripă, la care a participat și ministrul Sănătății, Ligia Deca, potrivit Edupedu.ro. Școlile vor începe activitatea de după vacanță în condiții normale, cursurile se vor desfășura fără alte obligații suplimentare, potrivit surselor Edupedu.ro. Aceleași surse au declarat că nu se pune problema închiderii unităților de învățământ, dar că vor fi făcute recomandări pentru triaj epidemiologic și purtarea măștilor de protecție, acolo unde sunt cazuri de gripă.
Ministrul Sănătății a anunțat deja de zilele trecute că joi ar putea fi declarată epidemia de gripă, dacă datele comunicate de INSP vor confirma a trei săptămâna consecutivă de creștere semnificativă a numărului de cazuri.
În cazul declarării epidemiei de gripă, a menționat ministrul, sunt măsuri generale adresate populației și măsuri obligatorii care vizează unitățile medicale: trebuie adaptat programul de vizite, iar personalul medical trebuie să utilizeze echipament de protecție, inclusiv mască.
Alexandru Rafila a subliniat că masca de protecție este obligatorie doar în unitățile spitalicești, iar pentru populație este „la nivel de recomandare”, mai ales în zonele aglomerate. „Nu se pune problema unor restricții”, a adăugat ministrul.
„Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariția simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiți mai departe infecția respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecțiile virale, iar pacienții să se prezinte la unitățile de primiri urgențe în cazurile medii și grave. Cei cu forme ușoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgențe”, a mai declarat Alexandru Rafila.