
Social
Blocarea drumului spre complexul Greenfield | "E nevoie de o soluție care să treacă testul timpului, nu de cârpeli temporare" (Irina Zamfirescu, Active Watch)
greenfield.jpg

„Înţeleg că astăzi Poliţia Română şi Romsilva au decis să închidă drumul locuitorilor din Greenfield. O măsură luată (posibil politic) înaintea începerii şcolii. Să fie foarte clar, Primăria Sectorului 1 va face tot ce este posibil pentru a susţine accesul locuitorilor în complexul Greenfield. Măsura blocării acestui drum este una greşită şi solicit reprezentanţilor Romsilva să deblocheze urgent drumul”, a scris Clotilde Armand, sâmbătă, pe Facebook.

Romsilva: Măsura este strict legală
În urma acuzațiilor lansate în spațiul public de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, privind închiderea accesului autovehiculelor către cartierul Greenfield Băneasa, Romsilva a precizat că măsura e „strict legală”.
Regia Națională a Pădurilor Romsillva precizează că drumurile forestiere, sunt - conform art. 54 (2) și 83 alin. (2) din Codul Silvic - căi de transport tehnologic închise circulației publice. „Mai mult, pe linia parcelară, o porțiune din pădure care delimitează doua parcele, accesul vehiculelor de orice fel este strict interzis. Așadar, măsură închiderii Drumului Forestier Vadul Moldovei și a liniei parcelare este o măsură strict legală, în conformitate cu Codul Silvic, și nu o <<măsură (posibil) politică>>”, arată Romsilva.
Potrivit Regidei Naționale a Pădurilor – Romsilva, există o sentință definitivă și irevocabilă a unei instanțe judecătorești, prin care a fost recunoscută proprietatea publică a statului asupra drumului forestier respectiv, aflat în administrarea Regiei, prin Direcția Silvica Ilfov, acesta fiind intabulat în prezent ca proprietate publică a statului român.
Romsilva spune că de Primărie depinde continuarea procedurilor pentru scoatere din fondul forestier
„Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a avizat pozitiv încă din 2019 scoaterea din fondul forestier a celor trei porțiuni a drumului respectiv și a manifestat țoață deschiderea pentru demersul de preluare a acestuia de către autoritatea publica locala, pentru a fi deschis circulației publice. Menționam că în conformitate cu prevederile art. 40 din Codul Silvic, aprobările pentru scoaterea definitiva a unor terenuri din fondul forestier, mai mici de un hectar, se face la solicitarea autorității publice locale, în acest caz Primăria Sectorului 1, cu aprobarea Gărzii Forestiere”, mai explică Romsilva.
Primăria Capitalei are forța instituțională și datoria morală să găsească o soluție (Irina Zamfirescu, Active Warch)
"În principiu, dacă discutăm de un plan urbanistic zonal, cred că principala responsabilitate cu privire la gestionarea acestei probleme este la Primăria Capitalei, instituția care autorizează astfel de proiecte de urbanism (...) Mii de oameni au acum o problemă extrem de gravă, autoritatea publică trebuie să își asume...Sigur, primarii s-au tot schimbat de când a fost avizat acest PUZ, însă instituția care a emis documentul este Primăria Capitalei, deci ar trebui să există din partea instituției aplecarea și atenția pentru a gestiona această situație. Și Primăria sectorului 1 trebuie să contribuie la găsirea unei soluții, având în vedere că este vorba despre cetățeni ai sectorului1. Nu se poate ca o soluție să fie identificată în afara unei discuții administrative, instituționale, la fel cum nu se poate ca de la masa acestor discuții să lipsească Ministerul Mediului sau autoritățile care trebuie să protejeze Pădurea Băneasa", spune la RFI, Irina Zamfirescu, de la Active Watch.
ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: