Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandru Rafila, despre lipsa unor medicamente din farmacii: "Cererea a crescut și sunt probleme cu livrările din China care întârzie"

alexandru_rafila_.jpg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății

 Unele medicamente nu se gasesc in farmacii "din cauza creșterii exponențiale a consumului și din cauză că sunt întârzieri importante în livrarea materiei prime din China", spune Rafila.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila a avut luni o întalnire cu producatorii de medicamente. “Producatorii ne-au asigurat de disponibilitate, dar şi de faptul că în această perioadă transmit către firmele de distribuţie toate cantităţile de medicamente care sunt solicitare, încât să nu existe lipsa acestor categorii de medicamente din farmacii şi bineînţeles şi la unităţile sanitare, pentru că tratamentul pacienţilor în spitalele care tratează pacienţi cu patologie virală sau infecţioasă respiratorie este esenţial ca să poată să furnizeze aceste medicamente pacienţilor internaţi. Problema legată de o anumită discontinuitate care nu este generată decât de o creştere exponenţială, dacă se poate spune aşa, a consumului pe de o parte şi de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China. Mai mulţi producători au menţionat exact aceeaşi situaţie similară, este legată de unele peniciline, dar sunt şi acolo probleme legate de amoxicilină sau de combinaţii ale amoxicilinei, speră să o poată rezolva până la sfârşitul acestei luni. Dar o anumită întârziere în apariţia pe piaţă este din cauza livrărilor întârziate din China care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a declarat  ministrul Alexandru Rafila, într-o declaraţie de presă.

Pentru ca România să suspende temporar exportul pentru unele antibiotice, Ibuprofen și Paracetabol de uz pedriatic, ministrul spune că așteaptă în această săptămână un răspuns de la Comisia Europeană pentru a aproba ordinul. Rafila  mai spune că se va întâlni marți și cu distribuitorii de medicamente, pentru a discuta despre planul furnizării medicamentelor in contextul în care numărul infecțiilor respiratorii este în continuă creștere și a fost declarată alertă de epidemie de gripă.