Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un tribunal francez respinge acuzațiile unei organizații feministe conform cărora concursul Miss Franța este discriminatoriu

Nou aleasa Miss France, Indira Ampiot, în timpul concursului de frumusețe Miss Franța 2023 de la Deols, centrul Franței, pe 17 decembrie 2022.

Nou aleasa Miss France, Indira Ampiot, în timpul concursului de frumusețe Miss Franța 2023 de la Deols, centrul Franței, pe 17 decembrie 2022.
Sursa imaginii: 
Guillaume Souvent/AFP via RFI

Un tribunal din Paris susține organizatorii Miss Franța, respingând afirmațiile Osez le Féminisme, o importantă organizație feministă, potrivit căreia procesul de selecție al concursului de frumusețe a fost discriminatoriu. Asociația ia în considerare posibilitatea unui recurs.

Osez le Féminisme (Îndrăznește să fii feminist), împreună cu trei concurente necalificate, au intentat un proces împotriva promotorilor și producătorilor Miss Franța în octombrie 2021, susținând că încalcau legile muncii franceze.

Reclamanții au susținut faptul că companiile care se ocupă de organizarea concursului au fost discriminatorii, obligând potențialele participante să aibă mai mult de 1,70 metri înălțime, să nu fie într-o relație romantică și să fie „reprezentante ale frumuseții”.

Săptămâna trecută, un tribunal specializat pe dreptul muncii din suburbia pariziană Bobigny s-a declarat competent să se ocupe de speța intentată, „ceea ce înseamnă că se recunoaște faptul că concursul este un loc de muncă și că există un proces de recrutare” în selecția candidatelor la concursul de frumusețe, Osez le féminisme a spus într-o declarație.

Cu toate acestea, instanța a respins celelalte afirmații ale grupării feministe, o „decizie intolerabilă, care extinde existența unui proces de recrutare discriminatoriu și ilegal”, a declarat, cu părere de rău, organizația, spunând că va aștepta să vadă argumentele care stau la baza sentinței înainte de a decide dacă va face recurs.

Miss Franța susține „toate femeile”

Organizatorii concursului, Miss France Company și Endemol Production, au emis o declarație în care spun că sunt „bucuroși că argumentele lor au fost ascultate”.

Miss Franța „continuă să susțină toate femeile”, au adăugat aceștia.

Concursul de frumusețe a fost atacat în 2021 de ministrul egalității de gen de atunci, Elisabeth Moreno, care a denunțat „regulile învechite... care pot fi discriminatorii” ale competiției.

Cel mai recent concurs, din decembrie anul trecut, a avut mai puține cerințe de eligibilitate, care anterior restricționa intrarea în concurs pentru femeile cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, fără copii.

Acum poate participa orice femeie de peste 18 ani, de orice înălțime și indiferent dacă au copii sau nu. Pentru prima dată, au fost permise chiar și tatuajele vizibile.

Femeile transgender a căror identitate de gen este consemnată în registrele stării civile au putut, de asemenea, să concureze.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.