Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"ROVaccinare, misiune îndeplinită”- raportul vaccinărilor anti-COVID. ”Ar fi de râs, dacă nu ar fi extrem de tragic" (interviu)

bogdan_oprea.jpg

Bogdan Oprea, paramedic și fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății
Sursa imaginii: 
Facebook/ Bogdan Oprea

Controverse în jurul unui document postat în spațiul virtual de Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, intitulat „ROVaccinare, misiune îndeplinită”. Cu toate că titlul sugerează o campanie de succes, același raport arată că doar 41% din populație a fost vaccinată, 7 milioane de doze de ser rămânând în stocuri. Documentul mai arată că pentru informarea populației nu a fost prevăzut niciun buget. "Un document-etalon pentru nivelul dezastruos în care s-a organizat campania de vaccinare anti-COVID-19 și comunicarea instituțiilor Statului Român în această criză pandemică", remarcă fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Bogdan Oprea. El critică și tăcerea autorităților în legătură cu cele câteva  zeci de mii de reacţii adverse invocare în raport, câteva sute fiind chiar grave, precum boli inflamatorii ale inimii, tulburări hematologice, afecţiuni ale sistemului nervos, paralizii faciale sau şoc anafilactic. "Aceştia sunt oameni, nu cifre! Oameni despre care, pe durata vaccinării, autorităţile şi CNCAV-ul nu au scos o vorbă, au minţit că nu există", spune Bogdan Oprea.     

Raportul de activitate al autorităților privind vaccinarea împotriva Covid pentru anii 2020 – 2022 nu a fost prezentat oficial de autorități.El a fost depistat, întâmplător, de specialistul în comunicare, Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății. ”Este înfiorător ce conține, ar fi de râs, dacă nu ar fi extrem, dar extrem de tragic", spune Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

"Cel mai mult m-a șocat naturalețea cu care instituții ale statului român au mințit. Nu că nu m-aș fi așteptat, pentru că am fost timp de o lună și jumătate purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, la începutul anului 2021, în gestionarea acestei crize pandemice, nu a vaccinării pentru că nu se ocupa Ministerul Sănătății de vaccinare ci CNCAV-ul, și văzusem de atunci...a fost și principalul motiv pentru care mi-a dat demisia din funcție. Dar nu pot accepta, ca cetățean, că statul mușamalizează cazuri grave, care implică sănătatea oamenilor. Au onestitatea instituțiile statului să vorbească deschis cu cetățenii, iar dacă atunci, strategic, au decis că este mai bine să nu vorbească despre aceste lucruri, pentru a proteja pentru cei mulți, chiar dacă câțiva oameni tac, după încheierea crizei, este obligația statului să vină să explice de ce au fost luate anumite măsuri, ca să înțelegem unde s-a greșit, unde s-a făcut bine și, dacă ne vom confrunta cu o situație similară, să știm să nu mai repetăm greșelile. ", explică la RFI, Bogdan Oprea. 

Ce au mușamalizat autoritățile?

"Constatăm cu deosebită surprindere că în raportul ținut ascuns de autorități, publicat în secret, fără un eveniment public aferent, că au existat aproape 42.000 de cazuri de reacții adverse și câteva sute de cazuri de reacții adverse grave, despre care nu s-a vorbit deloc. Se regăseau în statistici în trecere și întrebarea mea firească este <Ce s-a întâmplat cu acești oameni? Mai trăiesc? Acești oameni au rămas cu sechele? Suferă pentru tot restul vieții lor de boli grave? În ce fel s-a îngrijit statul de ei?>. Pentru că oamenii de bună credință vedeau doar mesaje pozitive din partea autorităților, care ne asugurau că este foarte bine să te vaccinezi și unii dintre ei aflăm, iată, cu sutele, au avut niște efecte grave.", mai spune fostul purtător de cuvânt al MS. 

"Vaccinarea, cea mai bună soluție de ieșire din această criză medicală"

"Sunt pro-vaccinare, am fost de la început, sunt în continuare, cred că a fost cea mai bună soluție de ieșire din această criză medicală, din această pandemie, la datele problemei care au fost în acel moment. Nu am fi reușit prin imunizare naturală, așa cum îi aud pe unii spunând, să învingem boala asta atât de repede, reducând pe cât posibil numărul de persoane decedate. (...) Antivacciniștilor nu am altceva să le spun decât să încerce, în ceasul de pe urmă, să dea încredere științei, să creadă în specialiști. Nimenu nu vrea să omoare mase de oameni, folosind viruși în laborator și altele. Sunt niște fantezii fără niciun fel de fundamentare. ", mai spune Bogdan Oprea. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: