
Social
Scumpirea cărților, un fenomen nu prea ușor de înțeles... (AFP)
librarie_carti_franta.jpg

Este, de exemplu, cazul unei cărți de Jean Dutourd, „L’Académie par un des 40”, apărută la editura Cherche-Midi. Ediția din 2009 a acestui scurt eseu costa 2,90 euro, un preț excepțional de mic. Prețul ediției din 2023, care apare joi, a urcat la 15 euro, adică este de aproape 5 ori mai mare.
„Este mai scump, da: după atâția ani, prețul hârtiei a explodat și nu putem menține prețul inițial, evident”, justifică fondatorul acestei edituri, Philippe Héraclès, pentru AFP.
Dat fiind că autorul a murit în 2011, nu putem spune că este vina lui. Iar editorul explică că această lucrare, publicată în mod anonim la acea vreme, a fost îmbogățită cu o prefață a unui alt membru al Academiei Franceze, Erik Orsenna, și cu caricaturi de Philippe Dumas.
"Fiecare editor face ce crede de cuviință. Dar un preț prea mare poate fi penalizat de librar, care va refuza să cumpere și să vândă respectivul titlu. Și până la urmă, mai presus de toate, publicul este cel care decide", a declarat pentru AFP delegatul general al Sindicatului editurilor franceze, Guillaume Husson.
Costul hârtiei
În alegerea prețurilor de către editori, inflația costului hârtiei este, în prezent, o preocupare majoră.
„Din iulie 2021, prețul hârtiei, care reprezintă în jur de 4% până la 5% din prețul final al unei cărți, a crescut cu 85%”, a declarat pentru Le Figaro președintele Uniunii Naționale a Editurilor, Vincent Montagne. Potrivit estimărilor sale, „la începutul anului 2023, prețurile vor crește cu 4% până la 10%”.
Variațiile pot fi chiar mai mari în cazul edițiilor „revizuite” sau „dezvoltate”.
Este și cazul antropologului și filozofului René Girard (1923-2015), care are o înțelegere cu editura Grasset, în vederea publicării tuturor titlurilor importante, cu noi prefețe.
„Achever Clausewitz”, o carte de dialoguri publicată în 2007, costa inițial 22 de euro la editura Carnets Nord. Prețul ediției de buzunar, publicată la editura Champs Flammarion în 2011, a scăzut la 10,20 euro, dar este sold out. A reapărut în format mare în noiembrie la editura Grasset la 25 de euro, ilustrând cât de rezonabilă a fost creșterea prețurilor cărților în cincisprezece ani.
Două premii, două ediții
În unele cazuri, există două prețuri, pentru două ediții diferite.
"La Conversion de l'art", de René Girard ar trebui să reapară la editura Grasset în martie, fără modificări, la prețul de 20 de euro. Atunci, în schimb, va concura cu o ediție de buzunar de la editura Champs Flammarion la 9 euro, disponibilă încă în librării.
La editura Gallimard, cartea „Quelques pas dans les pas d'un ange”, în care David McNeil vorbește despre tatăl său, Marc Chagall, a fost reeditată în noiembrie, când au fost adăugate „picturi și desene necunoscute” ale artistului.
În cadrul faimoasei Collection Blanche, ilustrațiile sale color par să justifice prețul de 25 de euro, în timp ce ediția de buzunar publicată de editura Folio costă 8,10 euro.
„Cititorii fac diferența”, spune domnul Husson. „Și sunt puține titluri menținute în format mare, dacă există și o ediție de buzunar. Sunt cărți care au o anumită importanță”.
Purtătorul de cuvânt al librarilor pune la îndoială modul în care colegii săi gestionează aceste creșteri de prețuri, mai ales din perspectiva clienților. "Oamenii tind să creadă că o carte este întotdeauna prea scumpă. Dar puțini cititori se plâng de creșteri, cu mici excepții, din când în când, când se revoltă", spune el.
Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24