Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Panourile solare devin mai ieftine: TVA pentru achiziția lor scade la 9%

panouri_solare.jpg

Panourile solare pot reduce factura de energie electrică cu până la 50%
Sursa imaginii: 
freepik.com

 Măsura se aplică pentru persoane fizice și instituții de stat. Firmele sunt excluse. 

TVA scade de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice și panourile solare termice. Legea  a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis.

Legea a fost aprobată pe 13 decembrie 2020 de Camera Deputaților cu 265 de voturi „pentru” și o abținere.

Cea mai importantă modificare este faptul că această cotă redusă de TVA de 5% va fi aplicată doar panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură instalate de către persoane fizice și de către administrația publică. Firmele au fost excluse de la cota redusă de TVA, deoarece acestea nu apar în directiva europeană, iar România ar fi riscat probleme la Comisia Europeană, a declarat pentru Economedia Cristina Prună, deputat USR, inițiator al proiectului și al amendamentului. În plus, cota redusă de TVA va fi aplicată și pentru kiturile de instalare, pentru componentelor, respectiv pentru soluțiile complete, după caz, nu doar pentru panourile fotovoltaice în sine.

„Este vorba de o lege care încurajează investiţiile în sisteme de producere mici de energie, încurajarea prosumatorilor, dar şi în eficienţa energetică, prin instalarea de pompe de căldură, de asemenea, prin instalarea de panouri solare termice. Mă bucur, vă spun sincer, mă bucur că acest proiect a găsit susţinere transpartinică, că, în anumite comisii, de pildă, în Comisia pentru buget, finanţe, colegii şi-au adus contribuţia, prin amendamente, şi chiar au fost introduse acele kituri de instalare a panourilor fotovoltaice, în reducerea de TVA la 5%. Genul acesta de proiecte reduce, până la urmă, factura la energie, în plină criză energetică. Şi ştiţi că am mai spus-o de nenumărate ori de la această tribună, criza energetică se va termina atunci când vor începe cu adevărat investiţiile în producţia de energie. Prosumatorii din România pot să fie încurajaţi cu astfel de legi, stimulaţi să-şi instaleze acele panouri fotovoltaice, reducând taxele pe care statul le aplică asupra lor”, spunea în timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaților Cristina Prună, deputat USR, unul dintre inițiatori.

Noua lege modifică art.291 alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, în sensul reducerii cotei de TVA, aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice și panouri solare termice, de la cota standard de 19%, la 5% asupra bazei de impozitare.