Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


16 ani de la aderare, UE nu e pe înțelesul tuturor (Interviu)

eurobarometru.jpg

Sursa imaginii: 
Sursa foto : Eurobarometru/EU

Cel mai recent eurobarometru, arată cifre îngrijorătoare. Avem cel mai mare procent din statele membre al celor care cred că apartenența la UE este un lucru rău. Asta în condițiile în care cercetările  de până acum arătau că românii sunt mai degrabă proeuropeni.

 

În România, parte din mass media dar și politicieni hrănesc constant acest sentiment anti UE. Această abordare este însă doar o parte a problemei, încercăm să ne lămurim dacă pe lângă mesajele  personajelor extremiste, responsabilitatea pentru creșterea euroscepticismului stă și în altă parte.

Am discutat cu profesorul Cristian Preda, decanul Facultății de Stiințe Politice a Universității  București.

„Se inversează clar o tendință pe care noi o cunoșteam de la începutul anului 2000, și anume o majoritate covârșitoare în favoarea UE și mulțumită de ce înseamnă UE , s-a transformat încet încet, pas cu pas  într-o situație foarte diferită, avem acum oameni nemulțumiți sau indiferenți față de Europa, care sunt împreună mai mulți decât cei care apreciaza UE ca un lucru bun. Stăm  cel mai prost la capitolul -UE ca un lucru bun. Evident că această majoritate este alimentată și de discursuri politice dar ea trece dincolo de scorurile unor partide, nu e o majoritate purtată doar de un partid, asta este interesant, adică găsim foarte probabil un numar mare dintre simpatizanții naționalismului,  într-o formă radicală naționalismul e  puratat de AUR dar găsim  și simpatizanti, cetățeni care votează alte forțe politice, nu naționaliste, ci forțe social – democrate, progresiste, conservatoare„, spune profesorul Cristian Preda.

 
Profesorul Cristian Preda, decanul Facultatii de Stiinte politice a universitatii Bucuresti
 
Tags: