Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acuarele din deșeuri organice produse la Iași, în curând în școli de pictură din mai multe țări

acuarele1.jpg

Participanți la proiectul ”From "Waste" to "Art” for a sustainable world” la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad" din Iași, 17 ianuarie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi

Este tema lansată în cadrul proiectului ”From "Waste" to "Art” for a sustainable world” la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad" din Iași de artiști din Franța, Portugalia, Lituania, Macedonia și Turcia. Instituția care coordonează proiectul este Ensemble Scolaire La Salle „Maison Blanche”, Saint-Paul, Réunion din Franța.

Provocările sunt multe spune șeful de lucrări dr. Ilie Bodale, coordonatorul proiectului din partea Universității de Agronomie din Iași, care subliniază că avem în tradiția poporului român de a colora cu plante verzi, coji de ceapă sau nuci.

Promovarea acuarelelor din deșeuri ar putea inspira dezvoltarea și folosirea în viitor a unor materiale și tehnici inovatoare și ecologice. De asemenea, proiectul își propune să atragă atenția publicului larg prin prezentarea unor "opere de artă" ce vor fi realizate din deșeuri în cadrul atelierelor de lucru.

Care a fost ideea care a dus la acest proiect?

Noi încercăm să aducem substanțe ecologice non toxice în viața artiștilor. De aici a plecat această idee, acest proiect.

Cât de ușor sau cât de greu este să obții acuarele din deșeuri organice?

Știți, noi avem o tradiție foarte îndelungată. Bătrânii noștri, străbunii noștri foloseau substanțele organice pentru a colora diferite materiale textile. Pentru că în trecut nu erau substanțe chimice pentru colorat . Așa că acum în foarte multe cazuri obținerea lor este foarte ușoară. Problema este de nuanța pe care vrei să o obții. Pentru că sunt unele culori pe care le obții foarte greu di materiale organice, din deșeuri. De exemplu, albastru este greu de obținut. Se obține ușor dar din substanțe minerale sau din alte substanțe deci este dificil de a obține această culoare din substanțe organice. În schimb, sunt unele culori pe care le poți obține cu ușurință. De exemplu, o culoare maronie, galben-maronie se obține din cojile de nuc. Culoarea roșie se poate obține din ceapă, din foițele de ceapă. Străbunii noștri foloseau această culoare pentru a colora ouăle de Paști. Putem obține verde din plante, din marea majoritate a plantelor. Deci verdele roșul și galbenul sunt foarte ușor de obținut din plante, din deșeuri organice.

Care sunt însă provocările la culori?

Provocările sunt date de intensitatea pe care vrei să o obții. Pentru că, în general, culorile obținute din deșeurile organice au intensitate slabă și atunci când le aplici pe un material, culoarea este foarte ștearsă.

A putea obține o culoare intensă este destul de greu. Trebuie să concentrezi foarte multă substanță. Concentrarea se face prin procedee chimice nu foarte complicate, dar prin procedee chimice. Iar o altă provocare este dată de fixarea culorilor. Ca să putem păstra culoarea o lungă perioadă de timp. Culorile organice nu sunt așa de stabile precum culorile anorganice și cele pe care le găsim în piață. Așa că fixarea culorii este foarte importantă. În unele cazuri, destul de greu de obținut.

Dar nu imposibil!

Nu imposibil, sigur că nu.

Când vom avea prima paletă cu acuarele din deșeuri organice? Când v-ați propus asta?

Noi estimăm că prima paletă de culori organice să o avem undeva la sfârșitul anului. Proiectul se desfășoară în mai multe etape. Prima întâlnire a fost în Reunion, Franța în 2022. A doua întâlnire este cea de la Iași, cea de acum. Următoarele întâlniri vor fi dedicate pentru producerea exclusiv a culorilor în Portugalia. Ultima din acest an va fi în Macedonia.

Practic e un proiect coordonat de Franța cu parteneriate din Portugalia, Lituania, Macedonia, Turcia și Universitatea din Iași.

Sunt școli cu profil artistic. Și de aici a plecat acest proiect. Din nevoia lor de a folosi culoarea organică și pentru a inspira dezvoltarea și folosirea în viitor a unor materiale și tehnici inovatoare și ecologice. Deci sunt cumva școli care folosesc foarte mult culorile pentru actele artistice, pentru pictori. Rolul universității noastre este acela de a asigura suport științific pentru obținerea culorilor.

Acuarelele din deșeuri organice vor fi mai scumpe sau mai ieftine, ca și costuri, decât cele obținute prin procedee chimice?

În general, costurile sunt mult mai scăzute decât cele prin procedee chimice, însă durează. Costurile sunt date și de timpul în care se obțin iar în cazul nostru timpul de obținere este mult mai lung decât în cazul culorilor chimice. Așadar, costurile de producție sunt mai scăzute. Mai ales că materia primă folosită este dată de deșeuri .Zeci de materiale care nu au valoare și care ajung la gunoi. De multe ori sunt îngropate sau în cele mai fericite cazuri devine compozit.

Acuarelele din deșeuri organice! Ați putea patenta invenția astfel încât ele să fie produse să spunem la o scară mai mare...

Noi ne-am gândit la acest aspect în cadrul proiectului. Practic, noi ne-am propus în primă fază să obținem culori organice pentru școlile de artă din cadrul proiectului. Adică vom avea cumva materialele prime pentru picturile din orele de picturădin cadrul școlilor. Da, ar fi o idee foarte bună. Nu ne-am gândit chiar așa departe pentru că prima dată ne-am gândit etapizat să obținem culorile, să vedem cum le putem stabiliza și după aia ar fi o idee probabil foarte bună să le putem patenta. Și să le punem pe piață. Cel puțin o piață care crește din punct de vedere al cerinței a substanțelor organice.

Acuarele din deșeuri organice versus acuarele din procedee chimice. Care e impactul asupra mediului?

Acuarele obținute prin procedeele chimice sunt toxice. În foarte multe cazuri, ele ajung la canalizare. Mă refer la resturile care rămân pe pensule, pe șevalet. Se spală și ajung în canalizare și aceasta apă, bineînțeles, ajunge în sistemul de canalizare al orașului și contaminează întregul sistem.