Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Declic lansează ”Imnul plagiatorilor”: La Cotroceni s-au auzit doar greierii

declic_imn_plagiatori_cotroceni_plagiat_bode.jpg

Protest Declic legat de tăcerea președintelui Klaus Iohannis în cazul de plagiat al lui Lucian Bode
Protest Declic legat de tăcerea președintelui Klaus Iohannis în cazul de plagiat al lui Lucian Bode
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Protest inedit al societății civile, în fața Palatului Cotroceni. Mai mulți reprezentanți ai comunității Declic au intonat joi ”Imnul plagiatorilor” și i-au solicitat președintelui Klaus Iohannis să ceară demisia lui Lucian Bode, acuzat de plagiat. Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai a stabilit că ministrul de Interne a comis un furt intelectual în lucrarea sa de doctorat.

Cum sună ”Imnul plagiatorilor”/”Plagiamus Igitur”, lansat de comunitatea Declic:

 

 

 

 

Ana Racheleanu, campaigner la Declic, spune la RFI ce mesaj au transmis manifestanții adunați în fața sediului Președinției: ”I-am cerut președintelui Iohannis să-l revoce din funcție pe ministrul plagiator Lucian Bode. Pare că prin tăcerea sa, îl protejează. A trecut mai bine de o săptămână de când verdictul de plagiat dat de UBB a fost publicat, iar la Cotroceni s-au auzit doar greierii. Tocmai pentru că a fost mare liniște la Administrația Prezidențială, am fost acolo și am protestat printr-un cântec, ”Imnul plagiatorilor” i-am zis noi, ”Plagiamus Igitur”. Sunt exemple de alți miniștri care au renunțat la funcție, după ce plagiatul lor a devenit public, cel mai recent fiind fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu. Credem că la fel ar trebui să se întâmple și cu ministrul de Interne, Lucian Bode”.

 

Declic prezintă Imnul plagiatorilor
Declic prezintă Imnul plagiatorilor
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

 

 

Ce urmează? ”Vom continua să punem presiune publică pe Administrația Prezidențială să aibă o reacție și dincolo de acțiunile în cazul plagiatului lui Lucian Bode, avem și unele care-l vizează pe Nicolae Ciucă. Noi am depus anul trecut o sesizare de plagiat în cazul tezei sale de doctorat, am depus-o la Consiliul Național de Atestare a Diplomelor, numai că secretariatul tehnic ne-a respins sesizarea, pe motiv că obiectul sesizării noastre vizează o anchetă în curs. Avocații ne-au spus că această interpretare a legii este abuzivă și tocmai de aceea la sfârșitul lunii avocații Declic vor depune la Curtea de Apel din Cluj o acțiune în contencios administrativ, prin care contestăm decizia secretariatului tehnic, pentru că vrem să aflăm adevărul în cazul tezei de doctorat”, afirmă reprezentanta Declic.

 
Ana Racheleanu, despre protestul Declic legat de plagiatul lui Lucian Bode