
Social
Activiști pentru drepturile omului: Refugiații rohingya suferă abuzuri pe scară largă din partea poliției
O unitate de poliție din Bangladesh responsabilă să asigure securitatea în taberele de refugiați a fost acuzată de abuzuri „pe scară largă”.

Batalionul de Poliție Armată (APBn) operează în taberele care găzduiesc aproape un milion de membri ai minorității apatride, cei mai mulți dintre aceștia fugind din Myanmar, în urma unei represiuni militare care face acum obiectul unei anchete de genocid a ONU.
Dar refugiații și activiștii pentru drepturile omului au declarat organului de supraveghere din New York că siguranța lor a fost periclitată după ce unitatea polițienească a preluat în 2020 în răspunderea sa asigurarea securității taberei, unii refugiați rohingya declarând pentru AFP că abuzurile au devenit „o ocurență obișnuită”.
„Abuzurile comise de poliție în taberele de refugiați din Cox’s Bazar i-au lăsat pe refugiați rohingya suferind la mâna celor care ar trebui să-i protejeze”, a declarat Shayna Bauchner, cercetătoare pentru HRW Asia.
Gruparea de activiști pentru drepturile omului a declarat că a vorbit cu zeci de refugiați rohingya care trăiesc în rețeaua de tabere supraaglomerată din sud-estul țării, documentând cel puțin 16 cazuri de abuz grav din partea ofițerilor APBn.
Poliția a cerut sume mari sub formă de mită refugiaților amenințați cu arestarea, se arată în raportul HRW, adăugându-se că familiile au fost adesea forțate să vândă bijuterii din aur sau să împrumute bani pentru a elibera rudele deținute pe nedrept.
Bauchner a cerut autorităților să investigheze afirmațiile și să tragă la răspundere ofițerii responsabili pentru astfel de fapte.
Comandantul batalionului Syed Harunor Rashid a spus că raportul este „îndoielnic”.
„Infractorii le spun fapte false, iar (Human Rights Watch) le raportează. Este ca și cum ar alina infractorii”, a declarat acesta pentru AFP, adăugând că unitatea va investiga dacă „se primesc plângeri specifice”.
Poliția recunoaște că violența a crescut în tabere, locul unde sunt găzduite grupuri armate și folosite ca puncte de tranzit pentru rețelele regionale de trafic de droguri.
Cel puțin 20 de refugiați, inclusiv lideri ai comunității, au fost uciși de grupurile armate anul trecut, ca parte a unui război teritorial în tabere.
„Au amenințat că vor lua măsuri”
Câțiva refugiați rohingya au declarat pentru AFP că abuzurile poliției sunt „de necontrolat”.
„Acum câteva zile mă întorceam în tabără cu raportul medical al fratelui meu de la un spital. Ofițerii APBn m-au oprit la punctul de control, m-au interogat și m-au pălmuit”, a spus Ali Jaker, în vârstă de 20 de ani.
Jaker a spus că ofițerii i-au furat echivalentul a 50 de dolari.
„Apoi mi-au luat telefonul mobil. Au amenințat că vor lua măsuri împotriva mea dacă voi povesti cuiva ce mi-au făcut”, a adăugat el.
Sitara Bibi, în vârstă de 45 de ani, spune că extorsiunile din partea poliției sunt „un eveniment curent”.
„A trebuit să le plătesc 3.000 de taka (30 de dolari) în timpul nunții fiului meu. Dacă nu plăteam, poliția ar fi intentat un dosar de contrabandă cu droguri împotriva fiului meu”, a adăugat ea.
Un lider civic rohingya, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru AFP că refugiații au fost forțați să plătească poliției pentru a călători între tabere sau pentru a intra în tabere noaptea târziu.
„Dacă cineva protestează față de aceste abuzuri, este arestat”, a adăugat acesta.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.