Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce planuri are Franța pentru reglementarea industriei influencerilor online

Logo-urile Linkedin, YouTube, Pinterest, Facebook, Instagram și Twitter afișate pe un smartphone.

Logo-urile Linkedin, YouTube, Pinterest, Facebook, Instagram și Twitter afișate pe un smartphone.
Sursa imaginii: 
Olivier Douliery/AFP via RFI

Guvernul francez a dat drumul, săptămâna aceasta, unei consultări publice, cu durata de o lună, în încercarea de a stabili un cod de bună conduită pentru influencerii din mediul online. Proiectul își propune să protejeze mai bine consumatorii, dar și producătorii de conținut creativ și va permite, de asemenea, Ministerului Economiei să stea cu ochii pe o piață foarte profitabilă.

Profesia de influencer a crescut rapid în ultimii ani și astăzi prezintă mai multe provocări socio-economice în Franța și în întreaga lume.

Pentru a aborda problemele ridicate de această nouă profesie, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a lansat luni o consultare publică online, care se va dura până pe 31 ianuarie, cu scopul de a stabili un cadru care să reglementeze mai bine acest sector în plină expansiune.

Influencer este persoana care își folosește statutul de celebritate pentru a vinde produse sau servicii spectatorilor sau urmăritorilor lor prin intermediul platformelor de socializare, fie că este vorba de YouTube, Snapchat, Twitter, Facebook sau Instagram.

Activitatea îi vizează în special pe tineri, companii de la Dior până la McDonald's concurând pentru atenția lor, făcându-și publicitate prin intermediul colaborărilor cu influenceri.

Dintre cei 150.000 de influenceri din Franța, se estimează că, în medie, cei mai mulți câștigă sub 5.000 de euro.

Dar, în anumite cazuri, o singură postare pe Instagram publicată de un influencer cu peste trei milioane de urmăritori poate fi plătită cu până la 25.000 de euro.

Responsabilitate

„Milioane dintre voi le consultați opiniile, recomandările lor în domeniul modei, sportului, frumuseții, voiajului. Acești influenceri joacă, așadar, un rol în viața noastră de zi cu zi. Acest fapt acordă o responsabilitate deosebită”, a explicat luni Le Maire, într-un videoclip publicat pentru lansarea site-ului de consultare publică.

„Mare majoritate dintre ei respectă, în mod evident, regulile. Dar uneori se întâmplă și escrocherii sau, pur și simplu, anumite omisiuni”, a spus Le Maire.

Consultarea publică se concentrează pe 11 măsuri împărțite în patru teme: obligațiile și drepturile influencerilor, proprietatea intelectuală, protecția consumatorilor și guvernarea industriei.

Cadrul legislativ a fost dezvoltat în comun de către autoritatea de reglementare, asociațiile de consumatori, asociațiile profesionale și înșiși influencerii.

În paralel cu această consultare publică, în lunile ianuarie și februarie vor avea loc opt grupuri de lucru, între minister și reprezentanți din industrie.

„Influențarea oamenilor reprezintă o oportunitate de dezvoltare personală și profesională, iar rolul meu de ministru al Economiei și Consumatorului este de a susține aceste demersuri în mod corespunzător, fără a impune sectorului obligații disproporționate”, a conchis Le Maire.

Mulți bani

Vedetele de reality TV din Franța sunt printre cei mai susceptibili să devină influenceri.

Potrivit unui document obținut de echipa de film documentar de televiziune „Complément d’Enquête” a France 2, mulți dintre acești influenceri sunt „instruiți” de Magali Berdah și agenția ei, Shauna Events.

Agenția ei percepe un comision de 20% pentru campaniile publicitare, uneori chiar mai mult, în funcție de profilurile personalităților. În 2020, Shauna Events a raportat un profit de 3 milioane de euro.

În urmă cu trei ani, Shauna Events a fost cumpărată de compania de divertisment multinațională Banijay, condusă de francezul Stéphane Courbit, care are o cifră de afaceri de aproape 3 miliarde de euro.

Grupul corporativ produce 2.800 de ore de emisiuni TV în fiecare an, seriale de reality TV, precum și emisiuni pentru prezentatori ca Nagui sau Cyril Hanouna.

Secvențe din emisiuni care ajung să aibă un statut cultural semnificativ fac furori în spațiul mass-media, ceea ce duce la un ciclu de remonetizare, a declarat strategul mass-media Mathieu Jabaud pentru France 2.

„Acest lucru crește comunitatea influencerilor, care apoi își vor putea vinde campaniile, operațiunile speciale, conținutul cu plasare de branduri, la un preț mai mare”.

Transparenţă

Prin urmare, dorința guvernului francez este de a stabili un cod de bună conduită în acest „Vest Sălbatic digital” care să includă un statut legal pentru influenceri, obligându-i să fie mai transparenți în ceea ce privește veniturile lor, în scop fiscal.

Un sistem de contracte ar fi extins și către agenții care se ocupă de influenceri, și către mărcile implicate în procesul de publicitate.

Potrivit Statista, în 2020, peste 36 de milioane de francezi erau înregistrați pe o rețea de socializare, aproximativ 70% accesau zilnic aceste rețele de socializare.

Statul francez se interesează îndeaproape de rețelele de socializare și de competențele acestora pentru publicitate, iar acest fapt este datorat capacității acestor platforme de a întinde curse consumatorilor neatenți.

Controversele despre practicile influencerilor care nu dezvăluie întotdeauna relațiile contractuale care îi leagă de anumite mărci sau transmit informații false despre produse sunt o ocurență regulată.


Nabilla Benattia (în 2013) și partenerul ei de atunci, Thomas Vergara, la emisiunea lor de pe canalul NRJ12.
Sursa imaginii: 
Eric Feferberg/AFP via RFI

Despre influencerița franceză Nabilla Benattia-Vergara, cu 7,3 milioane de urmăritori pe rețelele de socializare, se știe că, pentru un videoclip scurt în care prezintă un produs, câștigă 10.000 de euro.

Cu toate acestea, vedeta de reality TV a trebuit să plătească o amendă de 20.000 de euro pentru promovarea unor servicii bursiere pe Snapchat, în 2018, fără să fi menționat că a fost plătită pentru acea reclamă.

Într-o „poveste” pe rețeaua de socializare, aceasta a evidențiat serviciul gratuit oferit de un site de bursă și perspectiva unor câștiguri substanțiale, fără a preciza, însă, caracterul publicitar al postării sale.

Directia Generala pentru Concurenta, Consumatori si Eliminarea Fraudelor (DGCCRF) a echivalat fapta cu „practici comerciale înșelătoare”.

Șarlatanii sănătății

Franța este conștientă și de abilitățile influencerilor atunci când este vorba de a oferi sfaturi, în special în sectorul sănătății.

Aplicația chineză de publicare de videoclipuri, TikTok, este plină de influenceri necalificați, care furnizează informații greșite, de la neadevăruri despre vaccin și avort, până la mituri legate de sănătate, adesea pentru a stimula participarea și opiniile consumatorilor, iar experții spun că aceste acțiuni pot avea un impact negativ grav asupra deciziilor medicale.

Într-unul dintre cele mai populare videoclipuri TikTok din Statele Unite, care a strâns peste 2,5 milioane de vizualizări, o femeie, pe al cărei profil nu-i erau menționate calificările și care o descria doar drept „copil al mamei natură”, promova cu zel „apa de ceapă” drept remediu împotriva gripei.

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat agenției de presă franceză AFP că platforma elimină conținutul care este considerat dezinformare medicală și care „ar putea cauza prejudicii semnificative”. Videoclipurile despre apa cu ceapă, a adăugat acesta, nu au depășit acel prag de „rău semnificativ” și, prin urmare, au rămas publice.

Această abordare, spun mulți experți, subliniază provocarea cu care se confruntă platformele de socializare care încearcă să găsească modalități de a elimina dezinformarea, fără a da utilizatorilor impresia că le încalcă libertatea de exprimare.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.