Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Mereuță, Liga Habitat: Sistemul de acordare a ajutorului pentru încălzire este straniu

Mihai Mereuta Liga Habitat ajutor incalzire straniu.jpg

Modul în care se vor acorda ajutoarele pentru încălzire nemulțumește beneficiarii
Modul în care se vor acorda ajutoarele pentru încălzire nemulțumește beneficiarii
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Sistemul de acordare a ajutorului pentru încălzire provoacă neliniște în rândul asociațiilor de proprietari. Procedurile birocratice din acest caz sunt de-a dreptul stranii, spune la RFI președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuță.

Conform noilor reguli, cei care vor beneficia de ajutorul pentru încălzire vor primi un card, cu care vor merge apoi la Poștă și vor avea nevoie de asemenea de un certificat de validare a datoriei, de la asociație. Cardurile respective ar urma să fie distribuite în luna februarie și vor putea fi folosite din martie.

Mihai Mereuță spune că există riscul ca unii beneficiari să-și amâne plata facturilor pe lunile de iarnă, până când le intră banii în conturi: ”Lucrurile sunt stranii, e de-a dreptul de neînțeles de ce, existând o procedură în plată, de atâția ani, neschimbată de prin 2011, deci există o procedură în plată, cu beneficiari identificați, cu plafoane similare, mă refer plafoane maximale, similare plafonului la care facem referire de 2000 de lei, deci se putea adapta situația, clar știe ce are de făcut asociația, completează niște borderouri, știe ce are de făcut furnizorul, trimite niște decontări la Ministerul Muncii, putea să le trimită la Ministerul Fondurilor Europene, dacă trebuia să fie clar că banii vin de la fonduri europene. N-am înțeles de ce au mai încărcat acest ajutor prin intermediul Poștei Române (...). Sper din tot sufletul să nu se întâmple următorul fenomen în care se intră într-un stand-by cu plățile, până apar certificatele”.

 
Mihai Mereuță, despre sistemul de acordare a ajutorului pentru încălzire