Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazul Lacul Morii: Bucureștiul e un oraș ostil (Irina Zamfirescu, ActiveWatch)

caz_femeie_ucisa_caini_lacul_morii_bucuresti_oras_ostil_irina_zamfirescu.jpg

Irina Zamfirescu: Bucureștiul are probleme structurale, e un oraș ostil
Irina Zamfirescu: Bucureștiul are probleme structurale, e un oraș ostil
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Cazul femeii ucise de câini maidanezi lângă Lacul Morii din Capitală completează un șir mai lung de tragedii care puteau fi prevenite, spune la RFI Irina Zamfirescu, membră a asociației ActiveWatch, activistă civică specializată în monitorizarea activității municipalității bucureștene.

Irina Zamfirescu spune în contextul femeii omorâte de câini maidanezi în zona Lacului Morii că ”orașul ăsta e ostil, e ostil și oamenilor, e ostil și animalelor, în general. Cred că trebuie pur și simplu după ce elucidăm cumva cine e responsabil și aici cumva aș sublinia mesajul primarului general de ieri, care mi s-a părut destul de echilibrat și corect, trebuie să vedem totuși cine e vinovat acolo și mult mai important, în încheierea mesajului, să vedem ce soluții sunt pentru situațiile de genul acesta”.

 

Bâlbâiala autorităților locale în cazul femeii omorâte de câini, lângă Lacul Morii

 

O femeie a murit, după ce a fost muşcată de câini, în zona Lacul Morii

 

Ea amintește că ”orașul ăsta are ”atenție, pică tencuiala”, de exemplu, e un mesaj pe care cu toții îl știm, am ajuns să facem și glume pe Internet, în ultimii ani, să-l facem brand de oraș. Treaba asta în spate de fapt indică un fel de risc pentru locuitorii Bucureștiului. Orașul ăsta mai are situația mașinilor parcate pe trotuar, spre exemplu, lucru care în pasul doi va duce către o vulnerabilizare și mai mare a persoanelor cu mobilitate redusă, care sunt nevoite să meargă pe calea de rulare, pentru că trotuarul este ocupat de mașini, deci un risc pentru persoanele vulnerabile și nu numai, aici discutăm inclusiv de aparținători și bebeluși în cărucior. Orașul ăsta mai are situația cu nevoia acută de calmare a traficului în anumite puncte din acest oraș și aici aș aduce în discuție o altă tragedie petrecută relativ de curând în municipiul București, acea persoană care a murit pe o trecere de pietoni care nu era semaforizată, o trecere de pietoni pentru care cetățenii din zona respectivă au făcut solicitări de instalare pentru un semafor, tocmai pentru că se simțeau în pericol (...). Lista e destul de lungă și de fapt ne indică niște probleme relativ structurale pentru București, adică astea nu sunt niște probleme care s-au ivit de pe o zi pe alta, lipsa de securitate în trafic, lipsa de gestionare a acestei situații a câinilor fără adăpost, aceste clădiri care stau să pice, deci sunt niște probleme absolut urgente. Din păcate, pare că mai degrabă reacționăm în urma unor tragedii, ceea ce în sine este absolut îngrijorător, pentru că de fapt discutăm despre niște morți care ar fi putut fi prevenite”.

 
Irina Zamfirescu, despre cazul Lacul Morii și alte tragedii din București, care puteau fi prevenite