Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BOR, reacție în scandalul preoților români din Ucraina: Să se adecveze la realitatea nemanipulată de cei care vor să justifice războiul

cernauti.jpg

Sursa imaginii: 
Foto: Dragoș Olaru

Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă, a transmis luni Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Potrivit acestuia, inclusiv preoții români din Ucraina au datoria „să se adecveze în mod înțelept, onest și realist” la realitatea tragică dintr-o țară „invadată și agresată militar de aproape un an”. Reacția lui Vasile Bănescu vine după ce o parte din clerici, printre care şi vorbitori de limbă română, acuză statul ucrainean de prigoană după ce autoritățile ucrainene au făcut controale drastice la bisericile păstorite și de preoți români, în regiunile locuite preponderent de etnici români. 

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a transmis un comunicat în care se referă la situația preoților de etnie română din Ucraina, după ce unii dintre aceștia au acuzat serviciile ucrainene „de prigoană”, în urma verificărilor făcute în lăcașurile de cult. Serviciile secrete ucrainene susţin că există preoţi care fac propagandă pentru ruşi şi îi ameninţă cu expulzarea. „Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă”, transmite Bănescu, care face un apel către preoți, invlusiv din Ucraina, „să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist” la realitatea tragică din țara vecină, „invadată și agresată militar de aproape un an”.

 „Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă”, mai spune Bănescu. Potrivit acestuia, „BOR a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale). 

"Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta. Situația gravisimă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă. Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, a transmis purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

Reacția lui Bănescu vine după ce o parte din clerici, printre care şi vorbitori de limbă română, acuză statul ucrainean de prigoană. Părintele Mihail Jar, stareţul ortodox român al Mănăstirii Bănceni din regiunea Herța (Ucraina), a declarat, la Antena 3, că în special mănăstirile din zonă au fost vizate de controale violente ale serviciilor de securitate ucrainene.

În ultima vreme, apariţiile părintelui Mihail Jar, episcop de Bănceni, în media din România au produs nedumerire dar mai ales o gravă confuzie, scrie Adevărul.ro. Părintele vorbeşte despre abuzurile autorităţilor de la Kiev asupra credincioşilor etnici români din Bucovina de Nord, parte a Ucrainei, foloseşte des termenul de persecuţii şi consideră că ceea ce se întâmplă este un capitol din prigoana creştinilor în general în lume. 

Mânăstirea de la Bănceni, din Ţinutul Herţa, a fost ridicată în 1994, fondator fiind părintele Mihail Jar. Patriarhia Moscovei a sprijinit foarte intens această mânăstire, deoarece se potrivea perfect narativului propagandei statului şi bisericii: o comunitate 95% românească, în Ucraina care acceptă entuziast jurisdicţia Patriarhiei de la Moscova, în contradicţie cu restul ucrainienilor care sunt refractari, mai scrie Adevărul.ro.