Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sărbătoarea Noului An Chinezesc provoacă îngrijorare la Beijing. Președintele Xi se teme de o creșterii numărului de infectări cu Covid în zonele rurale

E posibil ca plecarea a milioane de oameni din marile orașe ale Chinei, puternic afectate de pandemia de Covid-19, să provoace o creștere a numărului de infectări în zonele rurale care nu dispun de resurse suficiente sa facă față epidemiei.

E posibil ca plecarea a milioane de oameni din marile orașe ale Chinei, puternic afectate de pandemia de Covid-19, să provoace o creștere a numărului de infectări în zonele rurale care nu dispun de resurse suficiente sa facă față epidemiei.
Sursa imaginii: 
CNS/AFP via RFI

Săptămâna trecută, în cursul zilei de joi, zeci de milioane de locuitori ai Chinei se îndreptau spre casele lor din zonele rurale, pentru a sărbători Anul Nou Chinezesc, care a avut loc pe 22 ianuarie. Însă, președintele țării, Xi Jinping, s-a declarat de-a dreptul „îngrijorat” cu privire la faptul că zonele rurale nu dispun de resursele necesare pentru a face față unei creșteri a numărului de infectări cu virusul Covid-19, potrivit unui reportaj AFP, citat de RFI.

Potrivit estimărilor emise de autoritățile de transport din China, peste două miliarde de călătorii vor fi efectuate începând de luna aceasta și până în luna februarie, marcând una din cele mai mari circulații a maselor din întreaga din lume.

Însă, e posibil ca plecarea a milioane de oameni din marile orașe ale Chinei, puternic afectate de pandemia de Covid-19, să provoace o creștere a numărului de infectări în zonele rurale care nu dispun de resurse suficiente să facă față epidemiei.

Potrivit autorităților, în perioada 7-18 ianuarie, 480 de milioane de persoane au traversat întreaga țară, ceea ce presupune o creștere enormă față de anul trecut.

Joi, gările centrale din Beijing și Shanghai erau pline de oameni, care au declarat pentru AFP că sunt bucuroși că se întorc acasă, unii pentru prima dată după ani de zile.

„Nu îmi mai pasă de nimic altceva, asta am vrut să fac”, a declarat pentru AFP o angajată din Shanghai, pe nume Chen, care se îndrepta spre casă, către orașul Wenzhou din sud-estul țării.

„Anul trecut am fost extrem de precaută, însă anul acesta mă simt mult mai curajoasă”, a mărturisit Chen.

„Nu am mai fost acasă de trei ani”, a declarat Ren, care lucrează ca manager pentru celebritățile din mediul online.

„Din cauza pandemiei, salariul meu a scăzut, iar uneori nu am deloc de muncă”, a precizat Ren.

„Îmi doream să petrec timp cu familia mea. Nu contează dacă am bani sau nu, vreau să mă duc să-i vizitez”, a menționat Ren.

„Ceva ce voi face cu siguranță în clipa în care mă văd acasă este să-i îmbrățișez pe mama și pe tata.”

Între timp, alții păreau să fie mai degrabă îngrijorați de răspândirea virusului, două tinere în vârstă de 20 de ani fiind surprinse purtând costume de protecție.

„Ne e puțin teamă cu privire la faptul că există mai multe șanse ca virusul să se răspândească din nou cu ocazia aglomerației din perioada Anului Nou Chinezesc”, a declarat una dintre cele două fete.

„Din moment ce ne întoarcem acasă, ne temem că ne vom predispune familiile riscului și, de aceea, ne-am cumpărat costumele de protecție”.

 

„Stările de îngrijorare”

Totodată, și președintele Chinei s-a arătat la fel de îngrijorat cu privire la impact pe care l-ar putea exercita potențiala epidemie din perioada sărbătorilor asupra zonelor rurale.

„Xi a declarat că este îngrijorat în primul rând cu privire la zonele rurale și la locuitorii acestora, în special în contextul în care s-a renunțat la politica Zero-Covid”, a informat miercuri agenția de știri de stat Xinhua, făcând referire la decizia care a intrat în vigoare luna trecută de a relaxa restricțiile stricte impuse în China pe timpul pandemiei.

Președintele „a atras atenția cu privire la importanța luării măsurilor necesare în vederea îmbunătățirii serviciilor medicale oferite locuitorilor din zonele rurale cele mai vulnerabile”, a precizat Xinhua.

„Măsurile de prevenție și combatere a epidemiilor au intrat într-o nouă etapă și ne aflăm încă într-o perioadă care necesită eforturi mari", a declarat președintele Chinei, atrăgând atenția asupra necesității de a „aborda deficiențele în aplicarea măsurilor de prevenție și combatere a epidemiilor din zonele rurale”.

După o lună extrem de dificilă, în decursul căreia numărul de cazuri a crescut în întreaga țară, guvernul a declarat că va intensifica eforturile pentru a înlătura „stările de îngrijorare” exprimate de oameni în mediul online cu privire la potențiala epidemie.

Autoritatea chineză în materie de supraveghere a activității pe Internet a lansat miercuri o campanie menită să înlăture „experiențele inventate ale pacienților” expuse în mediul online și să „încurajeze rectificarea zvonurilor care circulă pe Internet cu privire la epidemie”.

Potrivit Administrației Spațiului Cibernetic din China, scopul campaniei este de a elimina articolele care „induc în eroare publicul și provoacă panică în rândul societății”.

 

Record negativ în perioada Anului Nou Chinezesc

Airfinity, o companie care se ocupă cu analiza datelor medicale, estimează că numărul deceselor zilnice provocate de Covid în China vor atinge pragul de aproximativ 36.000 de decese pe zi în perioada sărbătorii de Anul Nou Chinezesc.

Înainte de a fi relaxată, politica dură de „zero Covid” impusă în China, care a presupus perioade lungi de izolare și carantină a afectat puternic economia, determinând sute de persoane să iasă în stradă în semn de protest.

Președintele Chinei a apărat această măsură, insistând că politica „Zero-Covid” a fost „decizia corectă” care a ajutat țara să poată face față numeroaselor epidemii care au izbucnit.

Sâmbătă, în China au fost raportate aproximativ 60.000 de decese, provocate de Covid în decursul a mai puțin de două luni, acesta fiind primul bilanț major publicat de autorități de când au fost relaxate restricțiile.

Potrivit Airfinity, de când China a renunțat la politica „zero Covid” peste 600.000 de persoane au murit în urma infectării cu acest virus.

Firma de cercetare Airfinity, cu sediul în Marea Britanie, a precizat că estimările sale au la bază datele din provinciile regionale din China furnizate înainte de punerea în aplicare a modificărilor privind modalitatea de raportare a infecțiilor, combinate cu ratele de creștere a numărului de cazuri înregistrate odată cu relaxarea restricțiilor din țările în care a fost impusă politica zero-Covid.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.