Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Un nou caz de deces din cauza gripei. Medicii îndeamnă populația să se vaccineze

photo-21-600x400-1.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății al R.Moldova

Un nou caz de deces din cauza gripei a fost înregistrat la Chișinău. Persoana decedată era infectată cu virusul gripal, dar și cu coronavirus. Anunțul a fost făcut, luni, de șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din Chișinău, Boris Gîlca. Alte trei persoane au decedat, de la începutul acestei luni, din cauza gripei. Medicii îndeamnă populația să se vaccineze atât împotriva gripei, cât și a coronavirusului, aceasta fiind metoda cea mai sigură de a preveni cazurile grave și decesele.

”Suntem îngrijorați de cazurile de gripă. Săptămâna trecută, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 141 de cazuri, inclusiv 88 la copii de la 0 la 18 ani. Din numărul total, 82 de persoane au fost internate. A fost înegistrat un caz de deces. E vorba de un adult care nu a fost vaccinat. Vreau să reamintesc cât de importantă este vaccinarea anti-gripală, dar și împotriva coronavirusului”.

”În prezent, în instituțiile medicale, continuă vaccinarea împotriva gripei. Am solicitat și ne-au fost repartizate încă 500 doze de vaccin antigripal. Mulți se vaccinează în Chișinău. Ne bucură această responsabilitate. Încurajăm persoanele, în special cele din grupurile de risc, să meargă la medicul de familie și să beneficieze de această vaccinare antigripală”, afirmă șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din Chișinău, Boris Gîlca. 

Săptămâna trecută au fost înregsitrate 4381 de cazuri de infecții respiratorii, mai puține decât cealaltă săptămână când au fost 5272. Acum cei mai mulți bolnavi sunt în rândul adulților, mai puțini copii infectați, afirmă medicii.

Referindu-se la cazurile de coronavirus, Boris Gîlca spune că săptămâna trecută au fost înregistrate 64 de cazuri în Chișinău. ”Specialiștii în sănătate publică atenționează despre un posibil nou val de morbiditate. Aici vorbim de noua tulpina Kraken. Estte important ca oamenii să se vaccineze”.

Acum o săptămână, Agenția Națională pentru Sănătate Publică din R.Moldova a confirmat primele cazuri de contaminare cu noua tulpină a SARS COV 2 - Kraken, o tulpină mult mai contagioasă decât Omicron. Probele au fost selectate atât din Chișinău, cât și din alte regiuni ale țării. În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la șapte bărbați și nouă femei, iar Kraken, în cazul a doi bărbați și o femeie.

Populația este îndemnată să respecte măsurile de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19: purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, centre comerciale și magazine, respectarea distanței fizice între persoane de minim un metru, respectarea regulilor de igienă a mâinilor și igienă respiratorie, asigurarea respectării măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise, adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistență medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.