Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Numărul solicitanților de azil în Franța aproape de nivelul pre-pandemic (analiză RFI)

Tinere din Congo și Angola, la centrul de protecție al solicitanților de azil France Terre d'Asile din Amiens, în 2016.

Tinere din Congo și Angola, la centrul de protecție al solicitanților de azil France Terre d'Asile din Amiens, în 2016.
Sursa imaginii: 
Aurore Lartigue/RFI

Aproape 131.000 de persoane au solicitat azil în Franța în 2022, o creștere cu 27% față de anul precedent și aproape de nivelul record dinainte de pandemie.

Oficiul francez pentru protecția refugiaților și apatrizilor (OFPRA) a publicat săptămâna trecută date care arată creșterea numărului de persoane care au cerut azil în Franța în 2022.

Cifra se apropie de recordul de 132.000 de cereri din 2019, ultimul an înainte ca restricțiile împotriva Covid să întrerupă călătoriile și să încetinească fluxurile de refugiați.

Ministerul de Interne va completa statisticile OFPRA, săptămâna aceasta, pentru a oferi o imagine definitivă a solicitărilor de azil francez, dar oficiul pentru refugiați confirmă că țara de origine a celor mai mulți solicitanți este, pentru al cincilea an la rând, Afganistan.

Aproximativ 17.000 de afgani au solicitat azil în Franța în 2022, o creștere cu 37% față de anul precedent.

În clasificarea statistică urmează persoanele din Bangladesh (8.500 de solicitări), Turcia (8.500 de solicitări), Georgia (8.100 de solicitări) și Republica Democrată Congo (5.900 de solicitări).

Statisticile nu țin cont de afluxul de ucraineni strămutați de războiul cu Rusia început în februarie 2022.

Aproximativ 100.000 de ucraineni au ajuns în Franța, deși mulți dintre ei s-au întors.

Aceștia sunt găzduiți sub o protecția temporară a unei legi europene speciale, care le oferă statut de rezidenți și drepturi sociale, dar, conform legii, nu sunt considerați refugiați.

O altă schimbare în 2022 a fost durata de procesare a unei cereri de azil în Franța, în medie 5,2 luni, comparativ cu 8,5 luni în 2020 și 2021, potrivit OFPRA, care a spus că a primit mai multe resurse.

Guvernul și-a propus să reducă timpul de procesare al solicitărilor la două luni, pentru a urgenta procedurile de deportare ale persoanelor respinse.

Din cele 134.000 de decizii din 2022, Franța a acordat azil în proporție de 29%, potrivit OFPRA, un procentaj puțin mai mare decât în anul precedent.

Franța sus, Grecia jos

Creșterea solicitărilor de azil în Franța contrastează cu datele emise de Grecia, al cărei ministru al migrației a declarat săptămâna trecută că numărul migranților sosiți a scăzut dramatic în ultimii doi ani.

Ministrul Notis Mitarachi a declarat că scăderea numărului de migranți poate fi atribuit politicilor privind migrația ale guvernului de centru-dreapta, inclusiv creșterea securității la frontieră, proceduri mai rapide de azil și o înăsprire a legilor privind migrația.

9.000 de oameni au sosit în 2021, potrivit lui Mitarachi, cea mai mică cifră în ultimii zece ani.

Sute de mii de oameni au intrat, în 2015, la apogeul crizei migrației, în Grecia, pe mare, majoritatea ajungând pe insulele coastei turcești din apropiere, cu scopul de a se îndrepta spre nord, prin Balcani, către alte țări europene.

Migranți și grupuri de activiști pentru drepturile omului au acuzat Grecia de deportarea persoanelor imediat după intrarea în țară, fără a le permite să solicite azil. Oficialii neagă vehement aceste evenimente.

 

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.