Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


AIEA nu a găsit armament în centralele nucleare din Ucraina

Imagine satelit furnizata de Maxar Technologies care arata instalatiile centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina, 29 august 2022.

Imagine satelit furnizata de Maxar Tcehnologies care arata instalatiile centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina, 29 august 2022.
Imagine satelit furnizata de Maxar Technologies care arata instalatiile centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina, 29 august 2022.
Sursa imaginii: 
AP

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) nu au găsit echipamente militare în centralele nucleare din Ucraina, a declarat marţi, în Parlamentul European, directorul agenţiei, Rafael Grossi, relatează Reuters.

Rafael Grossi a dezminţit astfel acuzaţia adusă luni de serviciul de informaţii externe al Rusiei, care a susţinut că ucrainenii ascund în centralele respective arme de provenienţă occidentală. Kievul respinsese deja printr-un oficial de rang înalt afirmaţia Moscovei.

Grossi a precizat că AIEA a stabilit o prezenţă permanentă în toate centralele atomice ucrainene. El a anunţat totodată că a ordonat marţi inspecţii pentru identificarea unor eventuale arme în interiorul acestor obiective, iar "rezultatul acestor inspecţii a fost negativ".

Ete pentru a doua oară când agenţia a fost în măsură să dovedească falsitatea unor acuzaţii privind ilegalităţi şi pericole în centralele nucleare din Ucraina, a reamintit directorul AIEA. Primele afirmaţii de acest gen se refereau la crearea unei "bombe murdare", un tip de armă care răspândeşte materiale radioactive cu ajutorul unei explozii convenţionale.