
Social
Sorin Ioniță, despre cazul Lacul Morii: Fiecare are o parte de vină. E și vina comunității
Sorin Ionita caz Lacul Morii.jpg

Problema în cazul femeii ucise de câini lângă Lacul Morii ar putea fi însăși structura administrativă a Capitalei, spune la RFI președintele Expert Forum, Sorin Ioniță: ”Problema mare este dacă nu cumva chiar bâlbâiala asta este din construcția instituțională, deci să fie ceva în spatele acestui ping-pong, în sensul că sunt atât de multe instituții cu leadership diferit, mă refer la leadership politic, adică nu sunt toate puse sub umbrela aceluiași ales, care ar fi un primar al municipiului București, ci sunt mai multe primării implicate și-ți pui problema la un moment dat dacă nu cumva ar fi trebuit să contribuie și județul Ilfov în discuția asta, pentru că și ei au o poliție a animalelor, iar parte din problemă, care-i pe la toate marginile de București deversează, să zic așa, în comunele limitrofe și dacă nu cumva, ca să poți gestiona o asemenea problemă, așa cum se conturează ea, ar trebui să avem o discuție serioasă, centrată în tema controlului animalelor, un sistem civilizat, care să dea rezultate pe termen lung. Or la noi discuția e centrată în instituții, ce-i la mine în parohie și ce se petrece în granița mea teritorială și se pare că exact de aia nu merge, din cauza acestor încălecări. Iată, după o săptămână nu s-a lămurit foarte clar cine ce făcea sau dacă avea atribuții, avea și resurse destule să performeze”.
”Nu ne așteptam ca cineva să-și asume răspunderea în cazul Lacul Morii”
El spune că ”nu ne așteptam ca cineva să-și asume, dar important e ce înțelegem noi și așa, într-o discuție echilibrată, e clar că fiecare are o parte de vină și că nici unul nu a performat foarte bine și că fiecare poate să facă mai mult, dar nu face, din diverse motive instituționale. ASPA că n-are resurse și că, mă rog, s-a trecut la soluția zero eutanasieri și atunci e o întrebare foarte logică: bun și ce faci dacă la un moment dat aduni de pe străzi mai mulți câini decât ai locuri în adăposturi, ce faci în momentul ăla? (...). Uite, mă uit acum pe stradă și văd niște câini trecând, care par a fi ieșiți din niște curți, într-o zonă centrală a Bucureștiului. Cine are atribuția să verifice dacă un câine e sterilizat și microcipat și tot ce trebuie, așa cum înțeleg că e o lege în vigoare de vreo șapte ani, ca să intre în bătătura omului după câine? Nu a rămas foarte clar. Cum, scanezi cu telefonul mobil un cod QR, cine are această aparatură, cine-i dă amendă omului, dar dacă omul spune că nu-i câinele lui, cum recunoști? Deci acest sistem mie nu mi se pare că a fost pus la punct. S-a scris o lege ca să fie și pe urmă, Dumnezeu cu mila, iar ăștia se descurcă, cei care prind, hingherii sau cum se cheamă ei, care-s foarte puțini, din câte am înțeles, n-au resurse, n-au echipament, dar oricum, nici lor nu le e clar și sunt lăsați, adică noi, comunitatea, îi lăsăm de izbeliște pe oamenii ăștia, că nu le spunem foarte clar ce să facă în fiecare situație. Deci e o chestie așa, la mica înțelegere: mai ia și tu când vezi câte-un câine, când se întâmplă ceva rău, gata, sărim toți acolo, luăm, după aia iar ne lăsăm pe tânjală. Asta este o situație cronică, pe la toate marginile de București sunt câini amestecați, unii sunt maidanezi-maidanezi, unii sunt în stare de semilibertate, dar aparțin de niște stăpâni, alții mai vin de prin comune limitrofe și tot așa. Deci nu mi se pare că vreodată s-a pus problema rezolvării sistematice”.
Cazul Lacul Morii: Bucureștiul e un oraș ostil (Irina Zamfirescu, ActiveWatch)
Sorin Ioniță remarcă faptul că după atâtea asemenea tragedii, ”este și o vină a comunității București, adică a noastră, a societății, pentru că nu dorim să mergem până la capăt și să creem un cadru civilizat de oraș european. Și în centru, dar mai ales pe la margini, lumea s-a obișnuit cu chestia asta și cei care se plimbă mult sau cum merg eu cu bicicleta știu asta, când te fugărește și te latră un câine, lumea de prin zona aia mai curând ține cu câinele, decât cu turistul care trece pe acolo, asta este realitatea și până nu schimbăm asta, nu se va schimba nici autoritatea, pentru că autoritatea aleasă simte presiunea de la cetățeni”.