Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Capitala Coreei de Nord intră în carantină din cauza unei „viroze respiratorii”

O stradă a districtului Pothonggang din Phenian, capitala Coreei de Nord (fotografie realizată sâmbătă, pe 3 decembrie 2022).

O stradă a districtului Pothonggang din Phenian, capitala Coreei de Nord (fotografie realizată sâmbătă, pe 3 decembrie 2022).
Sursa imaginii: 
Cha Song Ho/AP via France 24

Capitala Coreei de Nord, Phenian, va intra în carantină în următoarele cinci zile din cauza unei „viroze respiratorii”, potrivit unui raport publicat miercuri. Se pare că acestea ar fi primele restricții impuse în capitală de când țara anunțase în august 2022 că a încheiat în mod victorios lupta cu pandemia de Covid-19, potrivit AP, citată de France 24.

Locuitorii capitalei Phenian trebuie să stea închiși în case începând de miercuri până duminică și trebuie să accepte să li se ia temperatura în fiecare zi, potrivit unui document oficial, citat de site-ul specializat de știri NK News din Seul,

Documentul oficial nu face vreo referire cum că ar fi vorba de o nouă epidemie de Covid, însă este menționat faptul că printre afecțiunile locuitorilor din capitală se numără, la momentul actual, și răceala.

Ordonanța de urgență a guvernului a fost emisă la o zi după ce NK News, citând surse oficiale din Phenian, a raportat că locuitorii capitalei păreau să își facă provizii, anticipând o viitoare perioadă de izolare.

Nu se știe cu certitudine nici dacă există și alte zone din țară care să fi intrat în carantină și nici dacă au fost impuse și alte noi restricții.

Experții sunt de părere că, cel mai probabil, Phenianul, cel mai mare oraș al Coreei de Nord, se confruntă cu un nou val de infectări cu virusul Covid-19.

„Se pare că virusul dispare și reapare în funcție de temperatură, însă nu doar în Coreea de Nord, ci în întreaga lume”, a declarat Go Myong-hyun, cercetător la Institutul Asan pentru Studii Politice.

Peninsula coreeană pare să fie, în momentul de față, acaparată de ceea ce meteorologii au descris ca fiind un val de frig siberian, temperaturile din Phenian scăzând până la -22 de grade Celsius (-7,6 grade Fahrenheit).

„Coreea de Nord a sărbătorit prea devreme victoria în lupta cu pandemia... odată cu scăderea temperaturilor, virusul Covid a reapărut”, a declarat cercetătorul Go Myong-hyun pentru AFP.

„Coreea de Nord trebuia să se fi pregătit într-o oarecare măsură pentru a putea face față unei astfel de situații, dar se pare că virusul a reapărut puțin mai devreme decât s-a anticipat”.

Comerțul cu China

China, vecinul și principalul partener comercial al Coreei de Nord, a renunțat recent la politica sa strictă „zero Covid”, drept pentru care s-a confruntat cu un val de infecții care a suprasolicitat spitalele și crematoriile din țară.

Deși Coreea de Nord și-a blocat singură căile comerciale pe fondul pandemiei, aceasta permite anumite schimburi comerciale cu China.

În mai 2022, Coreea de Nord a anunțat oficial că se confruntă, pentru prima dată, cu o creștere alarmantă a numărului de infectări cu Covid, însă a declarat că a încheiat lupta cu virusul la doar trei luni după, mărturisind că a avut loc un „miracol”.

Experții, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au pus multe vreme la îndoială statisticile privind cazurile de infectare furnizate de Phenian, suspectând și veridicitatea afirmațiilor potrivit cărora ar fi reușit să țină sub control epidemia.

Potrivit experților, Coreea de Nord are unul dintre cele mai slabe sisteme de sănătate din lume, nedispunând de spitale care să aibă echipamente corespunzătoare, unități de terapie intensivă sau medicamente pentru tratamentul Covid.

Deși rapoartele indică faptul că este posibil să fi primit o parte din vaccinuri din China, se crede că niciunul dintre cei 25 de milioane de locuitori ai Coreei de Nord nu este vaccinat împotriva virusului.

 

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.