Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Vancu la RFI: Secretizarea legilor educației e scandaloasă. Despre plagiate: Metastaza imposturii

Radu Vancu secretizare legi educatie scandaloasa.jpg

Radu Vancu: Asistăm la o metastază a imposturii
Radu Vancu: Asistăm la o metastază a imposturii
Sursa imaginii: 
Facebook/Radu Vancu

Scandalos. Iată cum califică poetul Radu Vancu faptul că proiectul legilor educației este ținut la secret de ministrul Ligia Deca, în loc să fie dezbătut în mod transparent în spațiul public.

Legile educației ar trebui votate de Parlament în luna martie, potrivit calendarului asumat de coaliție, însă PSD cere acum ca termenul să fie prelungit.

Printre experții din PNL care se vor ocupa de legile educației se numără Sorin Cîmpeanu și Marilen Pirtea, ambii fiind acuzați de plagiat.

Poetul Radu Vancu spune la RFI că tabloul din prezent arată o intenție de a destabiliza sistemul de învățământ din România: ”Tabloul e dezolant, la fel de dezolant ca în ultimii ani. Continuă de fapt destructurarea sau chiar distrugerea învățământului, mi-e teamă că la asta asistăm. Sunt legi concepute special pentru a proteja plagiatul și plagiatorii, pentru a-i face intangibili pe cei care încalcă integritatea academică, pentru a proteja contraselecția. Este aproape un algoritm riguros de distrugere a oricăror valori etice pe care educația le implică. Așa ceva este de asemenea opusul riguros a ceea ce ni s-a promis drept România educată, principalul program al președintelui Iohannis”.

El remarcă faptul că ”există câțiva anticorpi izolați, în primul rând aș ține s-o amintesc pe Emilia Șercan, care încearcă să reacționeze în fața acestei metastaze a imposturii și speranța noastră de a da vreodată o Românie în care educația să funcționeze e legată de această reacție în fața răului. Este din păcate prea anemică, mediul academic nu reacționează atât de ferm cum ar trebui, vă aduceți aminte că 45 din 47 de rectori au semnat în favoarea lui Sorin Cîmpeanu, atunci când el a fost acuzat de plagiat. Am văzut o reacție destul de bizară a UBB în contextul plagiatului demonstrat al ministrului Bode. Acum, de asemenea, se tace prea mult în mediul academic în fața acestor încercări de a secretiza legea educației, ceea ce este extraordinar de absurd (...). Cum poți guverna la secret? De fapt, despre asta este vorba. Nu e doar îngrijorător, e scandalos de-a dreptul”.

 
Radu Vancu, despre secretizarea legilor educației