Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța. Operatorii instalațiilor de teleschi intră în grevă. Acțiunea poate paraliza activitatea în stațiunile de schi

ski-gc85dd75ed_1920.jpg

ski
Greva în statiunile de ski din Franța
Sursa imaginii: 
tookapic / Pixabay

Prima zi de protest va fi 31 ianuarie, atunci când este anunțată a doua zi de mobilizare sindicală la nivel național. Apoi greva ar putea continua pe termen nelimitat.

În stațiunile de schi din Franța a nins, dar sezonul este amenințat de greve. Sindicaliștii spun că în vacanța școlară instalațiile de teleschi vor fi mai mult oprite în loc să funcționeze. Noémie Menaldo, angajată la teleschi: "Este o carieră care te macină, dar vom fi nevoiţi să prelungim vârsta de pensionare din ce în ce mai mult, pentru a putea continuă să avem un salariu, o remuneraţie decentă. Nu facem grevă pentru că vrem, suntem forţaţi  să facem, deci nu trebuie să fim blamaţi noi, ci responsabilii care nu ne ascultă." Școlile de schi, comerțul și în general toate activitățile dintr-o stațiune de schi vor fi influențate de greva celor care lucrează la instalațiile de teleschi. Christian André, directorul unei agenții de turism: "Vacanţa din februarie reprezintă între 50 şi 60% din cifra de afaceri a sezonului. Este un eveniment pe care nu-l putem rată dacă vrem să menţinem echilibrul economic al tuturor actorilor economici din staţiune, deci da, este un motiv de îngrijorare pentru noi. Salariile sunt mici, sezonierii nu beneficiază de asigurări de șomaj adaptate iar reforma pensiilor anunțată de guvern a umplut și mai mult paharul nemulțumirilor."

Proiectul de reforma a pensiilor a ajuns în comisiile din Adunarea Națională. Deputații au depus peste 7.200 de amendamente, așa că dezbaterile se anunță intense.