Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc condamnă „spirala morţii” în creştere din Orientul Mijlociu și face apel la pace

papa_francisc.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters/Yara Nardi via rfi.fr

Papa Francisc a condamnat duminică „spirala morţii” în creştere din Orientul Mijlociu, făcând apel la cele două părţi implicate în conflictul israeliano-palestinian să se angajeze în „căutarea sinceră a păcii”, relatează Reuters. Potrivit unui bilanţ alcătuit de AFP, conflictul israeliano-palestinian a făcut peste 200 de morţi palestinieni şi cel puţin 26 israelieni în 2022.

 

 

„Spirala morţii care creşte zi după zi stinge rarele raze de încredere care există între cele două popoare”, a deplâns Papa în rugăciunea de duminică, din Piaţa Sfântul Petru din Roma, potrivit Reuters.

El a făcut referire la raidul israelian de joi dintr-o tabără de refugiaţi din Cisiordania, care s-a soldat cu zece morţi, şi atacul de vineri al unui palestinian, care a împuşcat mortal şapte persoane în apropierea unei sinagogi din Ierusalim.

„De la începutul anului, zeci de palestinieni au fost ucişi în schimburi de focuri cu armata israeliană”, a reamintit Papa Francisc, înainte de a chema „cele două guverne şi comunitatea internaţională să găsească alte soluţii fără a aştepta, inclusiv dialogul şi căutarea sinceră a păcii”.

Nouă palestinieni au fost ucişi şi 16 răniţi, joi, în cursul unui raid israelian la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate, a anunţat Ministerul Sănătăţii palestinian. „Situaţia în tabăra (de refugiaţi palestinieni) de la Jenin este critică”, a spus ministrul Sănătăţii, Mai al-Kaila, într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres. Oficialul palestinian afirmă că forţele israeliene „au tras deliberat cu grenade lacrimogene” în serviciul pediatric al unui spital, „provocând asfixia unor copii”.

Vineri,  şapte oameni au fost ucişi şi alţi zece răniţi după ce un palestinian de 21 de ani a deschis focul în apropierea unei sinagogi din Ierusalimul de Est, scrie Jerusalem Post. Potrivit poliţiei israeliene, patruzeci şi două de persoane au fost arestate în vederea interogării după atacul sângeros. Atacatorul a fost ucis. „Poliţia a arestat 42 de suspecţi pentru a-i interoga, unii făcând parte din familia teroristului”, a indicat poliţia într-un comunicat, transmite Agerpres.ro.

Atacul armat a survenit la Neve Yaakov, cartier al coloniştilor israelieni în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexat de Israel. După atacul de vineri seara, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis „măsuri imediate”, fără alte precizări, şi le-a cerut israelienilor să nu-şi facă dreptate singuri, ci să lase aceasta în seama armatei şi poliţiei.

Atacul armat de vineri, unul dintre cele mai sângeroase din Ierusalim în ultimii ani, a fost condamnat de ONU, SUA, Franţa, Turcia, Iordania şi Emiratele Arabe Unite.