Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a schimbat Centrul Educational Casa Share viața copiilor invizibili din Iași?

casa_share.jpg

Sursa imaginii: 
RFI / Violeta Cincu

80 de copii buni la învățătură, dar care sunt săraci sau trăiesc în familii dezorganizate, primesc o șansă. Această șansă se numește Centrul Educational Casa Share. Un vis al ieșeanului Bogdan Tanasa, cunoscut în toată țara ca și Casa Share. Donațiile oamenilor l-au ajutat să își transfore proiectul în realitate. Copiii primesc o masă caldă, iar unii dintre ei au mâncat prima dată în viață o ciorbă. Au profesori, iar tablele inteligente transformă orice temă grea într-un joc.

 



Ioana e frumoasă. Subțire ca o trestie și te miri nu s-a rupt sub toate greutățile puse de viață pe umerii ei. Cu părul lung, e un amestec de timiditate și putere. Plânge atunci când povestește despre cum i-a schimbat viața Centrul Educațional Casa Share.

„Povestea mea este una oarecare. Îmi place să vin la Casa Share deoarece învățăm lucruri noi și facem cu ore cu profesori deosebiți. Și lucrul care mă bucură este să vin să stau alături de frații de aici. Mă bucur să vin aici”, spune Ioana. Ea este doar unul dintre copiii care, după școală, vin la Centrul Educațional Casa Share din Popricani. Printre lacrimi, spune zâmbind că ar fi fost bine să fie și paturi: „Casa Share este familia mea. Mai departe vreau să termin școala și să ajung la liceu. Vreau să mă fac polițistă. Pentru că de mică îmi plăcea să pot să port uniforme”.

La doar 20 de minute cu mașina de Iași e comuna Popricani. Lângă școala construită în vremea comunismului e Centrul Educațional Casa Share. Locul unde, după școală, vin copii deștepți dar care provin din familii sărace. Prima dată și prima dată mănâncă. Am ajuns la Casa Share la ora mesei. Ciorbă de perișoare. pifteluțe cu sos și cartofi gratinați. Și desert. Copiii mănâncă cu grijă, iar unii dintre ei lasă felul doi pentru seara, pentru acasă.


Sursa imaginii: 
RFI / Violeta Cincu

Centrul Educațional a fost proiectul de suflet al lui Bogdan Tanasa. Îi este alături soția, care coordonează activitatea centrului educațional. Mădălina Tănasă povestește că „la centrul nostru educațional sunt 80 de copii care învață Au fost selecționați după mediul social în care trăiesc, după condiția lor socială. Provin din familii defavorizate, inclusiv de la casele noastre Share. De mici avem grijă de ei și atunci trebuie să îi susținem în continuare să ajungă oameni în viață. Pentru că numai prin educație poți ajunge cineva. Costurile sunt destul de mari. Avem de plătit în primul rând masa, profesorii. Pentru că, din păcate, nu prea avem voluntari. E și greu ca să fii voluntar să vii în fiecare zi. E chiar imposibil.În plus, utilitățile. Este destul de costisitor, dar nu ne dăm bătuți. Luptăm lună de lună, contracte de sponsorizare. SMS-urile. Mai bați de la ușă la alta. Și mergem în continuare. Nu ne sperie lucrul ăsta. Bogdan e foarte implicat.l se dă peste cap ca să reușească”.

„ Despre mine, pot să spun că. am o viață frumoasă alături de Casa Share”

După masă, câteva fetițe merg și o îmbrățișează pe Mădălina. „ Povestea mea este la fel ca a Ioanei. E simplă. Părinții mei? Părinții mei sunt divorțați, iar eu că stau cu unul. Și eu vin la Casa Share să-mi fac temele și să învăț și să fac mai departe meseria pe care o vreau. Eu aș vrea să fiu doctor de animale sau să fiu doctor chirurg”, spune Alexandra.

E ompletată de Maria :”Despre mine. Cred că în sine am dreptate. Și îmi place foarte mult să desenez și să pictez. Vreau să dau la școala de arte. La Casa Share mi se pare foarte frumos, pentru că ne facem temele și facem alte lucruri interesante. Mama lucrează la un spital, care acum este în concediu, și tata trebuie să găsească ceva de lucru”.


Sursa imaginii: 
RFI / Violeta Cincu

Edi vrea să vorbească și el la radio: „ Despre mine, pot să spun că. am o viață frumoasă alături de Casa Share.Este un loc foarte interactiv. Sunt activități foarte interesante. E un loc minunat care ajută copiii. Vreau să mă fac polițist că îmi place legea”. Gata, toată lumea merge la etaj în sălile de clasă. Încep să învețe. Și tablele inteligente au transformat temele și lecțiile într-o joacă.

”Dacă doriți și să ne susțineți, ne puteți trimite mesaj la 8844 cu mesajul CASA”

Bogdan Tănasă spune că acum se dotează atelierele pentru meseriile pe care le vor învăța copiii. Vrea să facă și sere, unde să lucreze mamele care nu muncesc acum.

„Bucurie! Ce se simt? Exact pentru asta trăim. Să oferim bucurie celor care sunt în jurul nostru. După ce ani de zile de făcut case am ajuns să îndeplinesc și visul. Să educăm copiii, să-i învățăm o meserie. Deci asta înseamnă bucurie sufletească. Și recomand oricui să cum poate el în domeniul lui... .că nu putem face toți școli sau case... dar să-și exprime această bucurie sufletească prin a face bine”, spune modest Bogdan Tanasa.


Bogdan Tanasa, de la Casa Share
Sursa imaginii: 
RFI / Violeta Cincu

Mădălina nu spune cât de greu le este să strângă lunar banii pentru funcționarea centrului educațional Casa Share din Popricani: „Dacă doriți și să ne susțineți, ne puteți trimite mesaj la 8844 cu mesajul CASA”.