Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Interzicerea ChatGPT ar fi o greșeală (experți în educație)

chatgpt.jpg

Sursa imaginii: 
© Lionel BONAVENTURE / AFP via France24

ChatGPT, programul bazat pe inteligenţa artificială care redactează texte cu răspunsuri la întrebări simple, s-a răspândit foarte repede. Dar mai multe universități din lume au anunțat ca vor considera folosirea inteligenţei artificiale de către studenţi drept tentativă de fraudă. Alte școli au restrâns accesul la ChatGPT. Specialiștii în inteligență artificială intervievați de RFI spun că aplicația are un nivel superficial și poți avea surpriza să întrebi cât face unul plus unu iar răspunsul să fie trei...

Cum poți să-ți faci temele folosind inteligența artificială? Răspunsul a fost găsit de elevi și studenți : ChatGPT, un program bazat pe inteligență artificială capabil să redacteze texte cu răspunsuri la întrebări simple.

Specialistul în Inteligența Artificială, Gabriel Mărchidan, explică:" E un model de inteligență artificială lansat acum recent. ChatGPT este ultima iterație. Este un model conversațional care, cumva, poate să răspundă unor întrebări. Într-o formă sau alta. Adică are nevoie de un input ca să dea un output. Și știe destul de bine contextul, înțelege multe chestii sau poți să-i ceri să facă anumite lucruri".

Opt universități australiene au anunțat că își vor modifica examenele și că vor considera folosirea inteligenței artificiale de către studenți drept tentativă de fraudă. Cu hârtia și stiloul, așa se vor desfășura examenele în acest an la cele opt universități australiene.

Și școlile publice din New York au restrâns accesul la ChatGPT pe rețelele și terminalele informatice. E un pericol pentru educație ChatGPT? Gabriel Mărchidan crede că „ aici sunt două probleme. Toate modelele astea....e ca un șarpe care al cărui venin cumva are și antivenin în el. Cumva pot să antrenez foarte ușor modele care să recunoască ChatGPT și să recunoască tipul ăsta de sisteme.

Presupunem că cineva își face o lucrare sau o disertație din ChatGPT. Poți să ai un model care îl recunoaște foarte ușor. Chiar dacă pare ciudat pentru oameni, pentru alte sisteme ChatGPT este destul de ușor de cunoscut. Iar a doua problemă cu ChatGPT este despre adevăr. Realist vorbind nimeni nu garantează că ceea ce spune ChatGPT este adevărat, ci doar că are sens sintactic. Asta e o problemă foarte mare pentru modelele din familia ChatGPT. Poți să-l întrebi cât face 1 + 1 și să răspundă 3. Nu este neapărat în spate un model care să asigure adevărul ci mai degrabă în sursele pe care el le-a indexat. În funcție de ele, ChatGPT răspunde cu ceva ce are sens sintactic. Adică lingvistic este ok, dar nu neapărat adevărat”.

L-am întrebat pe specialist cum putem integra inteligența artificială în sistemul de educație?  

”Au făcut-o și alții. Probabil că dacă ai integra anumite bucăți, care sunt adevărate, gen Wikipedia, care nu e foarte adevărată, ar fi foarte ușor. Nu știu, să găsești ușor anumite informații, să ai anumite instrumente la îndemână, să faci conversație, să înveți o limbă străină. Dar cu cât vorbești despre științe reale, matematica momentan nu este de foarte mare ajutor. Dacă ai un asistent vocal în casă și spui ....Hei vreau să îmi deschizi lumina! Cumva de pe acolo este...

Poți să să înveți o limbă străină sau poate ai o problemă de vorbire,...cred că poate să analizeze și să răspundă, să te corecteze. Dar în afară de nivelul superficial, momentan nu-l văd capabil să înlocuiască cu adevărat o părere de expert" spune Gabriel Mărchidan.

Mai mulți experți în educație consideră că interzicerea programului ar fi o greșeală. Profesor universitar doctor Ovidiu Pânișoară, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației București explică : "Programul respectiv trebuie să fie văzut ca un element de avansare în orice direcție. Să știți că atunci când apar lucruri, orice lucru poate fi folosit în mai multe direcții. Și un cuțit poate folosi ca să-l arunci după cineva, Doamne ferește sau poți să tai pâinea cu el. Deci e vorba de un instrument. Ce vom face cu acest instrument? Aici putem să ne punem întrebarea. Este necesar să fie interzis așa cum este deja o tendință? Cred că este o greșeală să fie interzis. În mod normal interzicerea unui program nu face altceva decât să-l mute în zona neagră, gri, unde se va găsi în continuare.

O să fie mai atractiv pentru elevi sau pentru cei care vor vrea să-l folosească în diferite scopuri. Mai degrabă trebuie să ne întoarcem asupra moralității pe care o predăm în școală. Până la urmă nu e foarte important doar să urmărim ca elevul să nu copieze, ca elevul să nu fraudeze în vreun fel examenul sau disciplina școlară.

Cum facem să nu mai facem doar o școală a informării, a transmiterii unor cunoștințe, ci o școală a educației, în primul rând, a educării tânărului pentru o societate pe care o vrem mai bună în viitor ? Ovidiu Pânișoară crede că în momentul în care un elev consideră că ceva îi trebuie în viață, învață. ”Un alt mod de a face educația este soluția”, spune el.