Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine se poate înscrie pentru Premiul Charlemagne pentru Tinerii Europeni 2023

Din 2008, peste 4.600 de proiecte au fost înscrise în această competiție.

Din 2008, peste 4.600 de proiecte au fost înscrise în această competiție.
Sursa imaginii: 
Centrul Media/Parlamentul European

Recent, au fost deschise candidaturile pentru Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni pe care Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen acordă în fiecare an proiectelor cu o dimensiune europeană, realizate de tineri.

Tinerii, cu rezidență în Uniunea Europeană, cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani și care lucrează la un proiect european se pot înscrie în cursa pentru acest premiu și pot câștiga până la 7.500 de euro și sprijinul de care au nevoie pentru a-și dezvolta în continuare inițiativa.

Juriile naționale și europene selectează anual 27 de proiecte naționale, câte unul din fiecare țară a Uniunii, și trei laureați europeni care sunt invitați la ceremonia de decernare a premiilor de la Aachen.

Data limită pentru trimiterea proiectelor este 2 februarie. În luna martie, fiecare stat membru își desemnează câștigătorii la nivel național. Ulterior, dintre cele 27 de proiecte naționale câștigătoare, juriul european decide cele trei proiecte europene câștigătoare.

Juriul național din fiecare stat membru este format din doi deputați în Parlamentul European și un reprezentant al sectorului tineretului și este selectat anual. 

Juriul european care selectează cei trei laureați europeni este format din președintele Parlamentului European, doi deputați în Parlamentul European, trei reprezentanți ai Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen și doi reprezentanți ai sectorului tineretului (inclusiv foști laureați ai premiului).

Decizia juriului european este definitivă.

Cele trei proiecte europene câștigătoare primesc următoarele premii: premiul întâi este în valoare de 7.500 de euro, premiul al doilea este de 5.000 de euro, iar premiul al treilea este de 2.500 de euro. Reprezentanți ai fiecărui proiect național câștigător sunt invitați la ceremonia de decernare a Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni, la Aachen, în Germania. Premiul include și o invitație oferită celor trei laureați de a vizita Parlamentul European (de la Bruxelles sau de la Strasbourg).

În 2022, premiul întâi a fost acordat Orquestra Sem Fronteiras [Orchestra Fără Frontiere] din Portugalia. Inițiativa promovează cooperarea transfrontalieră dintre Portugalia și Spania prin muzica tinerelor talente din ambele țări cu scopul reducerii inegalităților sociale și culturale.