Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce nu are România suficienți medici de familie

Este criză în medicina de familie din România, ca urmare a subfinanțării cronice a sectorului, atrag atenția specialiștii din domeniu. Aproximativ  4.000 de medici de familie din țara noastră profesează în alte state europenei, în timp ce tinerii medici nu sunt atrași de medicina de familie. La ultimul concurs de rezidențiat, 15% din locurile disponibile la specialitatea medicină de familie au rămas neocupate,  a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București.  

 

"Sunt o serie întreagă de probleme pe care noi le-am identificat legat de acest deficit în ceea ce privește medicina de familie. Cred că ceea ce este foarte important este că rolul medicului de familie în cadrul sistemului de sănătate nu este în totalitate elucidat și de aici pot să apară multe disfuncționalități. Finanțarea este insuficientă, și acest lucru este valabil pentru tot sistemul de sănătate, dar pentru medicina de familie în mod special. ”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președinte Colegiului Medicilor din municipiul București (CMMB). Potrivit acesteia, o altă problemă este legată de curriculumul de pregătire în specialitatea medicină de familie, care trebuie adaptat.

Medicul Cătălina Poiană a mai atras atenția asupra problemei repartiției inegale a medicilor de familie pe teritoriul ţării, lucru valabil nu doar pentru medicina de familie, ci pentru multe specialităţi. "În centrele mari universitare există o foarte mare condensare de medici, în foarte multe alte zone din ţară este un deficit", a spus Cătălina Poiană.

"Avem probleme, pentru că sunt în oraşe sedii abandonate din punct de vedere urbanistic, nu sunt vândute colegilor, sunt redevenţe uriaşe şi pentru care ar trebui să se investească mult în partea de consolidare", a spus la rândul său dr. Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov. Potrivit acesteia, aproximativ 4.000 de medici de familie au plecat să profeseze în alte țări.  

Ministerul Sănătății a anunțat că va organiza o sesiune extraordinară a concursului de rezidențiat în 14 mai 2023, pentru locurile și posturile rămase neocupate în urma examenului organizat în noiembrie, anul trecut.