Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce schimbări aduce noul Mecanism de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane, adoptat de Guvern (interviu)

femeie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

România este văzută în continuare ca o sursă importantă de victime sexuale în Europa. "Anual, sunt aproximativ 500 de persoane  identificate, despre care știm foarte sigur că au fost implicate într-o situație de trafic. Din România, pleacă persoane care sunt exploatate, dar ele pleacă pentru că există o cerere și pentru că se acționează foarte puțin spre deloc asupra celor care cer și cumpără aceste servicii",  spune la RFI, Mădălina Turza, consilier de stat la Cancelaria Premierului. Potrivit acesteia, România a adoptat astăzi, prin hotărâre de guvern, noul mecanism de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane.

 

"În primul rând, este foarte important că am adoptat noul Mecanism de Identificare și Referire a Victimelor Traficului de Persoane, pentru că de data aceasta, el este aprobat prin Hotărâre de Guvern, nu mai este aprobat prin Ordin de ministru, ceea ce înseamnă că forța lui juridică este mult mai mare. El este opozabil foarte multor instituții centrale și locale din România care trebuie să acționeze pentru identificarea victimelor traficului de persoane.

În al doilea rând, acest nou mecanism include și alți actori decât cei care erau până acum, și anume din rândul diferitelor tipuri de ofițeri de poliție. Acum, am inclus medicii care pot intra în contact cu posibile victime, diferite tipuri de lucrători sociali, oameni din industria ospitalității și alte persoane, și alte persoane, care prin natura profesiei pe care o desfășoară și pe baza unor criterii foarte clare, a unor indicatori, își pot da seama dacă au în fața lor o posibilă victimă a traficului de persoane.

De asemenea, suplimentar față de acest lucru, este foarte important că am clarificat mecanismul: unde notifică, ce trebuie făcut, cine poate interveni, astfel încât toată lumea să știe acest lucru, inclusiv indicatorii de trafic ", explică la RFI Mădălina Turza, consilier de stat la Cancelaria Premierului.

În ultima vreme, tot mai multe victime sunt racolate pe internet, potrivit  Agenției Naționale privind Combaterea Traficului de Persoane. Potrivit Mădălinei Turza, "în momentul de față, este în dezbatere noul proiect de directivă europeană privind lupta împotriva traficului de persoane, care include exploatarea și racolarea online. Se lucrează,la nivel european, la o serie de măsuri care să răspundă acestei noi forme de manifestarea a traficului de persoane".

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: