Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragoș Damian (PRIMER) : Cerem eliminarea taxei clawback pentru medicamentele ieftine

medicamente.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Comisia Europeană a solicitat autorităților române modificarea taxei clawback, a cărei valoare este mai mică pentru producătorii români. Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România - PRIMER- a transmis, marți, că o eventuală creștere a taxei pentru medicamentele produse în țară reprezintă o reală tragedie pentru pacienții români și un risc major pentru viitorul industriei farmaceutice din România.

"O eventuală majorare a taxei clawback pentru producătorii români poate duce la dispariția unor medicamente de pe piață", spune la RFI, Dragoș Damian, președintele PRIMER.

"Noi cerem de 7 sau 8 ani eliminarea cu totul a taxei clawback pentru medicamentele foarte ieftine, care sunt critice. Sunt medicamente sub 50 de lei care sunt utilizate de  12- 13 milioane de români. Cerem anularea ei în totalitate.Să nu uităm că taxa clawback a fost introdusă pentru a temepra consumul de medicamente scumpe. Era o măsură provizorie...Ridic un semn de întrebare. Unde se duc cele 2,5 miliarde (n.r. de lei) pe care le plătim pe an, că nu ajung în sistemul sanitar , ca dovadă cum arată . Deci, cea mai bună soluție pentru a avea medicamente accesibile pe piață este să scoți această taxă și atunci nu vei mai avea probleme. Pentru că dispariția lor este imposibil de anticipat", mai spune președintele PRIMER.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL: