Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


InfoMigrants: „Peste 200” de copii migranți au dispărut în Marea Britanie, recunoaște un oficial britanic

Fotografia de copertă de pe contul de Twitter al organizației pentru drepturile copiilor ECPAT prezintă ceea ce par a fi tineri migranți stând pe o plajă din Marea Britanie.

Fotografia de copertă de pe contul de Twitter al organizației pentru drepturile copiilor ECPAT prezintă ceea ce par a fi tineri migranți stând pe o plajă din Marea Britanie.
Sursa imaginii: 
ECPATUK via InfoMigrants

Un subsecretar de stat în Guvernul Regatului Unit a recunoscut, în Parlamentul britanic, că „mai mult de 200” de copii migranți au dispărut din iulie 2021, deși ar fi trebuit să fie în grija Ministerului de Interne. 200 rămân dispăruți.

Simon, lordul Murray de Blidworth, un subsecretar de stat în cadrul Ministerului de Interne al Regatului Unit și membru în Camera Lorzilor, a recunoscut, luni, 23 ianuarie, într-un discurs adresat camerei superioare a Parlamentului, că peste 200 de copii migranți au dispărut în timp ce se presupune că erau sub supravegherea Ministerului de Interne și 200 sunt în continuare dispăruți.

Răspunzând la o întrebare a colegului democrat-liberal Paul Scriven, Lord Murray a spus: „creșterea numărului de traversări [a Canalului Mânecii] cu bărci mici a însemnat că a trebuit să găzduim temporar copiii [migranți] în hoteluri, până când se găseau locuri de cazare la autoritățile locale”.

În Marea Britanie, oricine este considerat minor neînsoțit sosind în Regatul Unit ca migrant, revine în responsabilitatea Ministerului de Interne și trebuie să i se ofere cazare adecvată de către autoritățile locale.

Sute dintre acești copii fuseseră cazați într-un hotel de pe malul mării din Hove, parte a orașului Brighton, și chiar de-a lungul coastei de sud, unde ajung majoritatea migranților după ce traversează Canalul.

O fată și alți 13 copii sub vârsta de 16 ani dipăruți

„Când un copil este dat dispărut se mobilizează un protocol între agenții privind persoanele dispărute. Mulți dintre copiii care au dispărut sunt ulterior urmăriți și localizați. 200 dintre copii rămân dispăruți. Și doar unul dintre aceștia este de gen feminin”, a mai explicat Lordul Murray.

Lordul Murray spune că 88% dintre acei copii care rămân dispăruți „sunt cetățeni albanezi, iar din totalul de 200 care au rămas dispăruți, 13 au sub 16 ani”. Lord Murray a recunoscut că există „în general, multe motive pentru care copiii dispar din instituțiile de îngrijire, iar acest lucru este valabil și pentru copiii neînsoțiți care solicită azil”.

 

 

Oficialul a spus că ar fi „greșit și nici nu suntem în măsură să facem generalizări cu privire la motivele pentru care acești copii dispar”. Potrivit ziarului britanic The Guardian, care împreună cu ziarul adicent care apare duminica, The Observer, au făcut o investigație, publicată pe 22 ianuarie despre copiii solicitanți de azil dispăruți, majoritatea dintre ei au fost cazați în șase hoteluri diferite, care aveau contracte cu Ministerul de Interne al Marii Britanii, unul dintre aceste hoteluri aflându-se în Brighton, de unde ar fi fugit 137 de copii care acum sunt dispăruți.

Două arestări într-un caz de suspiciune de trafic de persoane

Poliția din Sussex, comitatul în care se află Brighton, a declarat pentru The Guardian că doi bărbați suspectați de trafic de persoane au fost deja arestați, după ce unii dintre copiii cazați în hotelul din Hove, Brighton, au fost văzuți urcând în mașina lor. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al poliției a declarat pentru jurnaliștii britanici că nu au fost acuzați de răpire.

Un purtător de cuvânt al poliției a spus pentru The Guardian că 60 dintre acești copii au fost localizați de atunci, dar 76 de cazuri de la hotelul Hove „rămân în curs de anchetă”. Unul dintre cazuri a fost transferat unui „organ polițienesc învecinat, despre care se crede că este poliția metropolitană, care acoperă zona Londrei”.

Organismul de supraveghere a migrației „a descoperit în octombrie că hotelurile folosite pentru a găzdui copiii neînsoțiți foloseau personal care nu a fost verificat de Serviciul de cazier judiciar (DBS)”, a raportat The Guardian. Acest serviciu este obligatoriu prin reglementări guvernamentale și este menit să protejeze copiii din întreaga societate.

Protecția copiilor?

Organismul independent care inspectează frontierele și imigrația a constatat, de asemenea, după ce a verificat patru hoteluri care găzduiau tineri migranți neînsoțiți, că „două dintre hoteluri au personal neautorizat de către DBS locuind în hotel”, a raportat The Guardian.

The Observer a urmărit povestea mai multor copii care au dispărut din hotelul Hove. Unul dintre ei, Wassim Hamam*, nu a mai fost văzut de când a dispărut la 1 aprilie 2022, afirmă ziarul. În acea perioadă din aprilie, a constatat ancheta The Observer, cel puțin cinci copii sub 18 ani au dispărut din acel hotel din Hove.

Poliția spune că a avertizat Ministerul de Interne că acești copii ar putea fi vizați de rețele de crimă organizată. De fapt, unul dintre paznicii care a fost subcontractat să lucreze la hotel și rămâne anonim, a declarat pentru The Observer că „cei mai mulți copii dispar în interiorul comitatului”. Bandele care trafichează și vând droguri în toată țara, peste granițele diferitelor comitate, folosesc copii, uneori pre-adolescenți, pentru a muta drogurile sau pe post de avertizori sau vânzători în zona lor.

Bande albaneze și eritreene

Paznicul a descris membrii „bandelor albaneze și eritreene care iau copiii migranți în BMW-urile și Audi-urile lor și apoi pur și simplu dispar”. Agentul de securitate a spus pentru The Observer că el și colegii săi „au ridicat problema de multe ori, dar nimic nu s-a schimbat”.

Agențiile pe care Lordul Murray le-a menționat în discursul său adresat Camerei Lorzilor se întâlneau la fiecare două săptămâni, detaliază The Observer. La aceste întâlniri au fost prezenți și oficiali ai Ministerului de Interne, precum și ofițeri de poliție.

Deși Ministerul de Interne a declarat pentru The Observer că „procedurile solide de protecție asigură că toți copiii aflați în grija noastră sunt cât mai în siguranță și sprijiniți cât de mult posibil”, surse au declarat ziarului că personalul care conduce hotelurile raportează copiii dispăruți și, prin urmare, Ministerul de Interne era conștient încă de la început de copiii dispăruți și, prin urmare, de lacunele din procedurile de salvgardare.

Este posibil ca unii dintre acești copii să fi fugit pentru a se reîntâlni cu familia sau prietenii, spune The Observer, dar alții au căzut în mâinile grupărilor și sunt împrăștiați în toată Marea Britanie. Un tânăr eritrean aflat încă într-un hotel din comitatul Kent a spus pentru The Observer: „niște bărbați i-au luat, nu știu unde s-au dus, dar telefoanele lor sunt oprite. I-au luat de acolo”, spune el, arătând cu o înclinare din cap către un drum liniștit, nu departe de malul mării.

Victime ale sclaviei moderne?

Unii dintre copiii dispăruți ar putea fi acum victime ale sclaviei moderne, cred poliția și organizațiile care lucrează cu migranții. ECPATUK, care militează pentru combaterea traficului de ființe umane și a sclaviei copiilor, a efectuat cercetări în privința acestei probleme și a constatat că mulți dintre copiii care dispar o fac la câteva zile de la sosirea la hotel.

În august, au publicat câteva dintre descoperirile lor și au constatat că, între iulie 2021 și iunie 2022, 1.606 de copii neînsoțiți au ajuns în Regatul Unit și au fost plasați la un hotel de către Ministerul de Interne. 45 dintre acei copii, „unii de nici 11 ani, au dispărut într-o perioadă de zece luni”.

ECPAT spune că, neasumându-și responsabilitatea directă pentru acești copii, Ministerul de Interne „încalcă Legea privind frontierele, cetățenia și imigrația din 2009 și Legea copiilor din 1989”.

Ministerul de Interne a numit plasarea copiilor în hoteluri o „măsură de urgență”, dar în luna august, ECPAT a subliniat că aceasta durează de doi ani și o echivalează cu „neglijență în obligațiile parentale corporative și este lipsită de respect față de drepturile copiilor”.

Vorbind cu The Observer  în mod anonim, experții care lucrează în sectorul protecției copilului au spus că niciuna dintre autorități nu a încercat atât de mult să găsească copiii, ca în cazul în care aceștia ar fi fost cetățeni britanici. O persoană a spus pentru The Observer: „În cazul albanezilor în special, a fost acceptat faptul că sunt traficați”.

Unii spun că acest fapt este datorat percepției că „au plecat în mod deliberat, pentru a evita aplicarea legii imigrației”, a declarat o sursă anonimă pentru The Observer. Poliția din Sussex a declarat pentru jurnaliștii britanici că a condus fiecare investigație „în mod imparțial și fără prejudicii” și că pentru aceste cazuri a pus la dispoziție aceleași resurse ca pentru orice alt caz de copil dispărut, mai ales dacă a putut fi stabilit faptul că copilul este „vulnerabil sau ar fi putut fi o victimă”.

Ministerul de Interne a declarat pentru The Guardian că face tot posibilul pentru a asigura „bunăstarea copiilor în grija noastră”. Cu toate acestea, după zece luni, cei dispăruți în aprilie nu au fost încă găsiți.

* Numele au fost schimbate de către The Observer, din motive de siguranță.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a InfoMigrants.