Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Soldații loiali ai patriei mamă”: copiii se înrolează în Iunarmia, Armata de Tineret a Rusiei

Un grup de adolescenți din Rusia la ceremonia de aderare la organizația militar-patriotică Iunarmia, Armata de Tineret a Rusiei, care a avut loc în Volgograd, un oraș din sudul Rusiei.

Un grup de adolescenți din Rusia la ceremonia de aderare la organizația militar-patriotică Iunarmia, Armata de Tineret a Rusiei, care a avut loc în Volgograd, un oraș din sudul Rusiei.
Sursa imaginii: 
Kirill Kudryavtsev/AFP via RFI

La Muzeul panoramic al Bătăliei de la Stalingrad din Volgograd, un oraș din sudul Rusiei, zeci de adolescenți s-au adunat în cerc, așteptând să își depună jurămintele pentru a se alătura mișcării militar-patriotice Iunarmia, Armata de Tineret a Rusiei, potrivit AFP, citată de RFI.

Îmbrăcați în pantaloni bej, cu berete roșii pe cap, copiii stăteau aliniați în binecunoscuta Sală a Triumfului de la muzeul din Volgograd, decorată cu marmură albă și reprezentări ale victoriei Armatei Roșii în fața armatei Germaniei Naziste.

„Jurați credință veșnică patriei voastre?”, a întrebat unul dintre liderii grupării.

„Jurăm!”, au răspuns copiii în cor.

Părinții își priveau copiii în timp ce își depuneau jurămintele în prezența oficialilor, a veteranilor de război și a liderilor locali ai organizației de tineret.

Daria Chertkova, mama unuia dintre copii, a declarat că fiul ei Stanislav, în vârstă de 12 ani, este „perfect conștient de decizia” pe care a făcut-o de a se alătura organizației din proprie inițiativă.

„L-am susținut în luarea acestei decizii”, a declarat mama lui într-un interviu acordat pentru AFP.

Dintotdeauna ne-a preocupat trecutul țării, iar în familia noastră a existat mereu ideea de educație patriotică, a mărturisit Daria Chertkova, în vârstă de 31 de ani.

Ofensiva Rusiei în Ucraina, alături de reacțiile pe care le-a stârnit i-a făcut pe copii să treacă la nivelul următor.

„Fiul meu știe despre operațiunea militară specială”, a precizat Daria Chertkova, făcând referire la războiul care are loc în Ucraina, în termenii folosiți de Moscova.

„În mare parte, decizia i-a fost influențată de ceea ce se întâmplă în lume în momentul de față”.

Mama tânărului speră ca, la rândul lui, și fiul său mai mic, care are șase ani, să se alăture acestei mișcări.

„Ceea ce cred eu că ar trebui să conteze cel mai mult pentru un băiat este: să-și iubească țara, să-și apere patria și să fie patriot.”

De ceva vreme încoace, educația patriotică a început să joace un rol din ce în ce mai important în Rusia, însă, de acum aproximativ un an, de când Kremlinul a trimis trupe militare în Ucraina, aceasta ocupă un rol principal în societate.

„Iunarmia promovează și mai mult patriotismul”

Din 2016 până în prezent, peste 1,2 milioane de copii s-au alăturat Armatei de Tineret a Rusiei, potrivit informațiilor publicate pe pagina sa oficială de internet.

Iunarmia primește copii cu vârste cuprinse între opt și 18 ani.

Această grupare are în prim-plan comemorarea eforturilor depuse de Armata Roșie în cel de-al doilea Război Mondial, contra armatei Germaniei Naziste.

Ceremonia de depunere a jurămintelor a avut loc înainte de aniversarea a 80 de ani de la Bătălia de la Stalingrad, actualmente redenumit Volgograd.


De ceva vreme încoace, educația patriotică a început să joace un rol din ce în ce mai important în Rusia.
Sursa imaginii: 
Kirill Kudryavtsev/AFP via RFI

Yuliya Chernishova, o profesoară care și-a însoțit elevii doritori să ia parte la ceremonie, a declarat că mișcări precum Iunarmia „joacă un rol deosebit de important în vremurile noastre”.

Profesoara a povestit despre o activitate pe care a organizat-o cu elevii săi, pe care i-a dus să îi viziteze pe soldații ruși răniți în Ucraina.

Copiii au organizat un spectacol de comedie pentru soldații răniți.

„De asemenea, am realizat și cărți poștale pentru sărbătoarea de Anul Nou (pentru soldații de pe front)”, a declarat profesoara în vârstă de 42 de ani.

Părinții acestor tineri nu au știut cu exactitate cât de multe ar trebui să le spună copiilor lor referitor la ceea ce se întâmplă în prezent, potrivit declarațiilor acordate pentru AFP.

„Nepotul meu știe că Rusia a intrat în conflict cu Ucraina”, a declarat Lilya, o femeie ieșită la pensie.

Aceasta a luat parte la eveniment alături de nepotul ei în vârstă de 10 ani, pe nume Artyom, unul dintre cei mai mici participanți prezenți la ceremonie.

Armata de Tineret a Rusiei a fost, în nenumărate rânduri, catalogată drept versiunea actuală a mișcărilor sovietice Tinerii Pionieri și Comsomol, dar care are, totuși, alte uniforme și își prezintă cauza într-o manieră atrăgătoare pe rețelele de socializare.

Lilya, care a lucrat în teatrul de păpuși din Volgograd, a mărturisit că în copilărie a fost „membră în toate organizațiile de tineret” de pe vremea Uniunii Sovietice.

„Am fost membră și în Organizația Tinerilor Pionieri, și în Comsomol și în Organizația Micilor Octombriști”, a mărturisit Lilya, bunica lui Artyom, care era îmbrăcată cu o haină de blană și purta ochelari de vedere mov.

„Cred că se concentrează și mai mult pe insuflarea patriotismului în tineri”, a declarat Lilya referitor la aspectele care fac Iunarmia diferită față de organizațiile de tineret din trecut.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.