
Social
Săptămâna de lucru de 4 zile implementată și în România
poza_bun.jpg

Compania a început cu un program-pilot care a durat şase luni, timp în care a observat productivitatea, viteza de răspuns în cazul incidentelor şi numărul orelor de lucru suplimentare necesare. De asemenea, a fost măsurat şi nivelul de satisfacție al angajaților, dar şi moralul acestora. Adoptarea noului sistem de lucru în cadrul companiei se va face voluntar și gradual, pe parcursul următoarelor luni, pe bază de înscrieri.
L-am intrebat pe Florin Jianu, Președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România cum vede mediul de afaceri o astfel de initiativă.
„Cred că este prematur să avem o concluzie, asupra unor inițiative care în unele domenii ar putea funcționa, în altele mai puțin. Daca e să ne uitam pe ceea ce s-a întâmplat în anii anteriori, am vazut că a fost posibilă această telemuncă, lucru care acum patru ani de zile nu ar fi intrat în vocabularul public. Deci cred că e prematur să tragem o concluzie”.
Florin Jianu spune că „ o astfel de masură aduce beneficii punctual unor tip de organizații care își mențin același tip de productivitate a muncii, cu un număr de ore mai mic lucrat de angajați sau de zile, cum sunt domeniile IT sau bancar, iar din punctul de vedere al angajaților poate însemna valorizarea unei resurse, care înseamnă timp alocat familiei sau activitaților personale. Deci poate fi interpretată în aceste sensuri. În egala masură ea poate, daca nu este adoptată și aplicată într-o modalitate foarte serioasă, crea și discrepanțe în economie. Organizații care să nu performeze la același nivel sau oameni care pot fi demotivați”.