
Social
Europa Plus: La Durrës se va construi ”unul din cele mai mari porturi turistice din Mediterana”
durres_albania.jpg

Proiectul în valoare de 2 miliarde de euro este administrat de Emaar Group din Dubai, Emiratele arabe Unite, notează sursa citată.
”Construcția, care va începe în următoarele luni, va dura 5 ani și se va desfășura în cinci etape... Vom asigura mii de locuri de muncă și milioane de turiști din întreaga lume ne vor putea cunoaște mai bine țara”, a transmis pe pagina sa de Facebook premierul albanez.
Potrivit lui, proiectul este garantat de omul de afaceri saudit Mohamed Alabbar, cel care a construit Burj Khalifa, celebrul zgârie-nori din Dubai și va fi finanțat în proporție de 33% de la bugetul de stat al Albaniei.
Proiectul prevede că în primii ani se vor construi două zone rezidențiale și un hotel de lux de 5 stele și abia apoi vor începe efectiv lucrările de construcție ale facilităților portuare.
Premierul albanez estimează că activitatea noului port va duce la o creștere cu cca 1,2 -1,8% a PIB-ului Albaniei.
Potrivit agenției ANSA partidele de opoziției din Albania susțin că proiectul nu are nici o bază reală și acuză guvernul de ”cel mai mare act de corupție din istoria țării”
Muntenegru: Ajutor din Marea Britanie pentru lupta anti-corupție
Guvernul britanic a donat Poliției Muntenegrene 16 sisteme computerizate destinate identificării și urmării în timp real a infractorilor, care vor avea un rol esențial în continuarea luptei împotriva corupției, transmite agenția Mina.
Echipamentele asigură acces rapid și ușor la bazele de date ale Poliției, atât din locații fixe cât și din mișcare, precizează sursa citată.
În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu ambasadorul UK la Podgorica, doamna Karen Maddox și cu reprezentantul Administrației vamale britanice David Huntley, șeful Poliției muntenegrene, Zoran Brđanin a mulțumit pentru echipamentele ”extrem de valoroase” și pentru sprijinul constant primit de-a lungul timpului din partea guvernului britanic.
Ambasadoarea Karen Maddox a declarat că sprijinul acordat autorităților muntenegrene nu se va opri la aspectele tehnice : ”Este vorba de un efort amplu, pe care îl facem împreună cu Ministerul de interne, Poliția și cu parteneri din Statele Unite, pentru a asigura respectarea legii și schimbul de bune practici în domeniul criminalistic”, a spus ea.
Corupția din Macedonia de Nord și din Kosovo, în ușoară scădere
Potrivit ultimului raport anual al organizației Transparency International, Macedonia de Nord a urcat două poziții în topul percepției asupra corupției, situându-se anul acesta pe locul 85 din 180 de state analizate, transmite agenția macedoneană de presă Meta.
Macedonia de Nord a obținut 40 de puncte pe o scară valorică în care 0 puncte reprezintă nivelul maxim posibil de corupție și 100 de puncte cel mai bun scor posibil în privința combaterii corupției.
De menționat că în raportul de anul trecut, țara reușise să urce 12 locuri față de topul realizat în anul precedent.
În ciuda progresului realizat, Macedonia de Nord se află la același nivel de corupție cu țări precum Surinam, India sau Tunisia, notează sursa citată.
În același top al corupției, Kosovo a reușit să urce 20 de poziții față de raportul precedent, situându-se acum pe locul 84, cu 41 de puncte, remarcă agenția Koha din Kosovo.
Din rândul țărilor balcanice, Macedonia de Nord și Kosovo sunt devansate în topul corupției de țări precum Slovenia (locul 41), Grecia (51), Croația (57), Muntenegru (65) și Bulgaria (72), dar se află înaintea Serbiei și a Albaniei (care ocupă la egalitate locul 101) și a Bosniei Herțegovina (locul 110 – cea mai prost clasată țară balcanică din topul amintit)
Au contribuit la realizarea revistei presei Europa Plus:
Chloe Tomco - Albania
Kristina Davidovic - Muntenengru
Ankica Angelovska - Macedonia de Nord
Mihane Beqiri - Kosovo
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei