Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vouchere în limita a 5 salarii minime, pentru victimele infracțiunilor (proiect Ministerul Justiției)

bani_34.jpg

Ministerul de Finante a publicat Ordonanţa care prevede îngheţarea salariilor de la stat, cu excepţia celor din sănătate şi asistenţă.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Victimele infracţiunilor vor primi un ajutor de urgenţă, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe ţară, potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei. MJ susţine că introducerea acestui mecanism de compensare contribuie la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare.

Potrivit unui comunicat al MJ, este vorba de proiectul de HG privind aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum şi a criteriilor de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare, potrivit News.ro.

Proiectul operaţionalizează prevederile Legii nr. 230/2022 de consolidare a ANABI, prin care a fost instituit Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii, un fond care reutilizează în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal.

Conform proiectului, victimele infracţiunilor pot solicita un avans din compensaţia financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe ţară. Voucherele vor fi acordate într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii.

”Introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare etc. Prin acest proiect este stabilită metodologia necesară pentru emiterea, distribuirea şi decontarea acestor vouchere”, explică reprezentanţii MJ.