Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aproape 9.000 de morți - bilanțul provizoriu al seismului din Turcia și Siria

cutremur-turcia.jpg

Sursa imaginii: 
AP via rfi.fr

Mii de persoane sunt blocate sub dărâmături iar acțiunile de salvare sunt îngreunate de condițiile meteo severe și de amploarea dezastrului anunță ministrul turc al Sănătății. 

12:00

Romania va trimite o noua echipa RO-USAR de căutare-salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, in Turcia. Deciza a fost luata de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - convocat miercuri în sistem hibrid, cu aprobarea preşedintelui Klaus Iohannis si de premierul Nicolae Ciucă.

Hotărârea adoptată prevede şi scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare-salvare urbană care desfăşoară acţiuni de intervenţie pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul Mecanismului de asistenţă umanitară internaţională, arata executivul într-un comunicat.

Totodată, hotărârea nou adoptată stabileşte abilitarea Ministerului Apărării Naţionale de a desfăşura misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor şi echipamentelor altor state care acordă sprijin Turciei sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilităţi, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Guvernul menţionează că alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa şi 2 medici şi 2 asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti, personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv 2 ofiţeri de legătură din cadrul DSU, arata agerpres.ro.

Update 8 februarie

11:50  

Președintele Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu a semnat, în Cartea de condoleanțe deschisă la Ambasada Turciei la București în memoria victimelor cutremurelor.

„L-am asigurat pe Excelența Sa, domnul Ambasador Özgür Kıvanç Altan de solidaritatea noastră deplină și am transmis condoleanțe pentru familiile îndoliate și adânca noastră compasiune pentru toate persoanele afectate de acest dezastru natural. Îi mulțumesc și reprezentantului comunității turce din Parlamentul României, domnul deputat Iusein Ibram, pentru că a fost alături de mine în spiritul strânselor legături de prietenie care unesc popoarele noastre”, a scris Ciolacu pe Facebook.

 

Update 17:35 

Autoritățile din cele două țări au anunțat cele mai recente date cu privire la numărul de victime.

În Siria au murit cel puțin 1.712 persoane. Apărarea Civilă a Siriei a raportat peste 900 de decese în zonele controlate de opoziție, iar în zonele aflate sub control guvernamental, numărul morților este de 812, potrivit agenției de știri de stat SANA, conform CNN.

În Turcia, numărul morților a urcat la 3.549, a anunțat președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. De asemenea, peste 25.000 de oameni au fost răniți în Turcia și Siria, arată ultimele bilanțuri.

Update 15:00

Presedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi stare de urgență în cele zece provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul tării, pentru trei luni. El a precizat: "am decis să declarăm stare de urgenţă pentru a permite desfăşurarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie". 

Erdogan a anunţat că numărul morţilor din Turcia a crescut la 3.549 de persoane. Astfel bilanţul victimelor din Turcia şi Siria ajunge la 5.151 de decese. 

Presedintele Turciei a mai spus că 70 de ţări şi-au oferit până acum ajutorul pentru operaţiunile de căutare şi salvare.

Update 14:35

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă informează că echipa de căutare - salvare a României se află, marţi, într-o misiune de identificare şi recuperare a unei familii (soţ, soţie şi copil) surprinse sub dărâmături, în oraşul Antakya, în Turcia.

"Din informaţiile pe care le avem la acest moment, părinţii răspund la comunicările cu echipa noastră. Clădirea este prăbuşită complet, iar din spusele localnicilor aceasta ar fi avut nouă etaje", precizează IGSU, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, salvatorii români se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă) fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune a intervenţiei echipelor venite în sprijin.

Update 12:55 

Peste 13 milioane de persoane din Turcia au fost afectate de puternicele cutremure care au lovit luni regiunea de frontieră turco-siriană, potrivit estimărilor Guvernului de la Ankara.

"Acest cutremur i-a afectat în mod direct pe 13,5 milioane dintre cetăţenii noştri", a declarat  ministrul turc pentru urbanism, Murat Kurum. Operaţiunile de salvare continuă, a precizat el.

Unele drumuri sunt în continuare inaccesibile şi se lucrează în prezent pentru ca ele să devină din nou practicabile. În unele regiuni nu există apă curentă, însă se depun eforturi pentru a repara pagubele cât mai repede posibil şi pentru ca oamenilor să le fie furnizată apă potabilă, a detaliat ministrul turc, potrivit Agerpres.

"Durerea este de nedescris", a subliniat el, adăugând că fiecare oră este preţioasă. Murat Kurum a încercat să-şi încurajeze compatrioţii, subliniind că la precedentele cutremure mai multe persoane au fost salvate chiar şi după 100 de ore.

Update 12.40 

Un nou cutremur cu magnitudinea 5,7 a zguduit estul Turciei marți, a anunțat Centrul Seismologic Mediteranean European. Seismul a avut loc la o adâncime de 46 km, relatează Reuters. Seismologii se așteaptă să fie o serie de replici după cele două cutremure majore de ieri.

Chiar dacă a fost mai mic ca intensitate decât cutremurele de ieri (7,8 și 7,7 pe scara Richter), seismul ar putea provoca noi distrugeri. Multe clădiri au fost avariate serios de cutremurele de luni și s-au putea putea prăbuși în orice moment. 

Update 12:00

Numărul morților din Turcia și Siria a depășit 5.000, anunţă CNN.

Bilanţul victimelor din Turcia a crescut la 3.419 morţi, a declarat marţi vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, într-o declaraţie televizată. Cel puţin 20.534 de persoane sunt rănite, a precizat Oktay.

În Siria, bilanţul victimelor a crescut la 1.602 morţi în zonele controlate de guvern şi în zonele controlate de opoziţie, au declarat oficialii.

Update 11:40

Peste 240 de replici  ale cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria au fost înregistrate în regiunea de frontieră turco-siriană până în prezent,  potrivit datelor furnizate de AFAD, organismul public de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia, informează DPA.

Acest bilanţ revizuit a fost anunţat de preşedintele AFAD, Yunus Sezer, marţi dimineaţă.

AFAD a informat că bilanţul puternicelor seisme care au zguduit ţara a ajuns la 3.381 de decese. Conform AFP, această cifră ridică la 4.890 numărul total al victimelor în Turcia şi Siria în urma acestei serii de cutremure, cele mai violente care au lovit regiunea în ultimii aproape 100 de ani, arată Agerpres.

Rula Amin, purtător de cuvânt al UNHCR pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a declarat pentru DPA că din cauza numărul mare de replici, oamenilor le-a fost prea frică să rămână în casele lor, însă nu au avut unde să se ducă din cauza temperaturilor aflate la limita îngheţului.

Update 11:25 

Ministerul Sănătăţii și Universitatea de Medicină şi Farmacie, își exprimă solidaritatea cu victimele cutremurului din Turcia și Siria care a provocat mii de victime. Astfel mobilizeaza profesioniştii din domeniu care doresc să ajute ca voluntari în constituirea unor echipe medicale care să fie disponibile pentru deplasare în zonele afectate de cutremurele din Turcia. De asemenea Ministerul Sănătății  a organizată o campanie de donare de sânge pentru victimele cutremurului care au nevoie de transfuzii. Sunt pregătite medicamente şi materiale sanitare care pot fi puse la dispoziţia autorităţilor turce", informează un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Potrivit comunicatului, imediat după producerea cutremurului care a afectat grav comunităţile din Turcia şi din nordul Siriei, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a luat legătura cu ambasadorul Republicii Turcia în România, Ozgur K. Altan, pentru a-şi exprima solidaritatea şi pentru a oferi un sprijin imediat.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii este în legătură cu ambasada României la Ankara pentru eventualele solicitări şi pentru asigurarea evaluării medicale şi a consilierii psihologice pentru studenţii români care sunt repatriaţi din regiunea afectată.

 

Update 7:45 

Cutremurul cu magnitudine de 7.8 grade care a devastat ieri Turcia este cel mai puternic seism înregistrat în această țară în ultimii 80 de ani indică un raport lansat ieri de Biroul ONU pentru coordonarea  ajutorului umanitar.  Instituția informează că mai multe echipe de intervenție ale ONU și partenerilor internaționali monitorizează îndeaproape situația de pe teren și caută să mobilizeze fonduri de urgență în regiune.

Update 7 februarie

Cel puțin 100 de replici cu magnitudinea de 4 grade sau mai mare au scuturat Turcia și Siria după cele două seisme majore care au afectat zona ieri dimineață si apoi la prânz. Bilanțul provizoriu la puțin peste 24 de ore de la seism indică cel puțin 4300 de decese și aproape 20.000 de răniți dintre care 16.000 în Turcia și 3500 în Siria.

Mii de persoane sunt blocate sub dărâmături iar acțiunile de salvare sunt îngreunate de condițiile meteo severe și de amploarea dezastrului anunță ministrul turc al Sănătății. Fotografii realizate în orașele afectate de cutremur arată familii care se strâng în jurul focului pentru a se încălzi. Unii au căutat adăpost în autobuze, centre sportive, moschei și sub corturi temporare din prelată scrie presa internațională.

Intre timp 13.000 de salvatori au plecat din Istanbul spre zonele afectate de cutremur. Cel puțin zece echipe de căutare și salvare din UE, inclusiv România, au fost mobilizate pentru a ajuta Turcia lovită de cutremure.  Bucureștiul participă cu trei aeronave militare cu 60 de salvatori români și tehnica în dotare pentru a ajuta autoritățile în gestionarea dezastrului umanitar provocat de cutremure. Aseară, 139 de forțe de intervenție din cadrul Securității Civile Franceze au plecat spre Turcia.  Și Statele Unite au trimis și desfășurat o echipă de specialiști în răspunsul la dezastre după cutremurele violente din Turcia și nord-vestul Siriei.

Update 20:20 

Cutremurul a ucis luni peste 2.600 de persoane într-o zonă din sudul Turciei și nord-vestul Siriei, iar condițiile de iarnă îngreunează situația miilor de răniți sau celor fără adăpost, împiedicând totodată eforturile de a găsi supraviețuitori, scrie Reuters. 

Au existat 145 de replici în urma ambelor cutremure, trei dintre ale cu magnitudini mai mari de 6,0. Cifrele oficiale din Turcia afirmă că 1.651 de persoane au fost ucise în 10 provincii, iar alte 11.119 au fost rănite, potrivit ministrului sănătății din țară. Numărul morților în zonele deținute de guvern din Siria a crescut la 968 de persoane, cu 1.280 răniți, potrivit datelor guvernului de la Damasc și a lucrătorilor de salvare din regiunea de nord-vest controlată de insurgenți.

Update 18:34

Turcia a trimis o cerere oficială către NATO și aliați pentru asistență și echipamente medicale, diverse unități urbane de căutare și salvare, precum și „spitale de campanie complet echipate, rezistente la condiții meteo extreme, cu personal tehnic pentru asamblare”, potrivit CNN. Răspunsul este coordonat de Centrul euroatlantic de coordonare a răspunsului la dezastre al NATO, care se află la sediul NATO din Bruxelles.

Update 18:21

Crește numărul persoanelor decedate în urma cutremurelor resimțite luni în Turica și Siria. BBC scrie că în prezent sunt 2.300 de morți. Cel puţin 716 morţi sunt în nord-vestul Siriei, conform datelor raportate de Administraţia de la Damasc şi de Naţiunile Unite, informează agenţia Reuters.

Centralizarea datelor este dificilă, în contextul în care unele zone din nord-vestul Siriei afectate de cutremure sunt sub controlul grupurilor insurgente. Cutremurele au afectat puternic provincia Alep, în special localităţile Jandaris şi Atareb.

Update 17:15 Israelul a aprobat trimiterea de ajutoare în Siria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că a ''aprobat'' trimiterea de ajutoare în Siria, după o solicitare primită din partea Damascului pe canale ''diplomatice'', cele două ţări neavând relaţii oficiale,  transmit agenţiile de presă AFP şi TPS.

Israelul ''a primit o cerere provenind dintr-o sursă diplomatică pentru ajutor umanitar în Siria şi am aprobat-o'', a declarat Netanyahu în faţa deputaţilor din partidul său, Likud.

Update 17:05 Cele mai noi informații arată faptul că bilanțul a ajuns la peste 2.000 de morți și aproape 10.000 de răniți, scrie BBC News.



Update 16:10 Crește numărul de morți și răniți din Turcia și Siria

Bilanțul morților din cauza cutremurelor a urcat la 1.121 în Turcia, a anunțat agenția națională privind dezastrele, AFAD. Ultimul bilanț provizoriu din Siria indica 783 de decese în această țară.

Numărul oficial al răniților este de 7.634 în Turcia și de 2.280 în Siria.

Update 14:55 Potrivit bilanțurilor provizorii, peste 1.500 de oameni au murit, iar alți aproape 7.000 au fost răniți în Turcia și Siria, în urma seismului, arată cel mai recent bilanț prezentat de CNN.

Update 15:50 MAE publică numerele de telefon pe care le pot apela românii din Turcia

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti anunta că în cazul existenței unor eventuale grupuri de cetățeni români afectați, pentru a evita ocuparea liniilor telefonice pentru un timp îndelungat se recomandă ca o singură persoană din cadrul grupului să contacteze personalul consular, iar informațiile obținute de aceasta să fie diseminate și celorlalți cetățeni români din grup.

MAE reiterează faptul că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 şi +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă. Totodată, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Update 14:00 UE a activat Mecanismul de protectie civila

Zece echipe de căutare și salvare urbană au fost mobilizate rapid de către Uniunea Europeană, în urma solicitării Turciei de a activa Mecanismul de protecţie civilă al UE. Echipele de salvare provin din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, România şi Ungaria, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

De asemenea, sistemul de sateliţi Copernicus al UE a fost activat pentru a furniza hărţi detaliate ale zonelor afectate. Totodată UE a transmis că este pregătită să îi sprijine pe cei afectați în Siria, unde au fost raportate sute de victime. 

Update 13.30: OMS, îngrijorată de câteva zone din Turcia de unde nu vin vești după cutremur

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat  îngrijorarea cu privire la regiunile din Turcia din care nu au sosit veşti referitoare la urmările cutremurului devastator produs în cursul nopţii, transmite Reuters.

„Autoritățile naționale se concentrează în acest moment pe misiunile de căutare și salvare. Apoi, ne vom aștepta la o nevoie crescută privind tratarea răniților și pentru a sprijini sistemul de sănătate în zonele afectate", a declarat un purtător de cuvânt al OMS.

Anterior, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că rețeaua sa de echipe medicale de urgență a fost activată.

Acestea vor lucra pentru a oferi asistență medicală esențială pentru răniții și persoanele cele mai vulnerabile afectate de cutremur, a precizat șeful OMS.

Update 13.:10 Centrul Seismologic Europeano-Mediteranean a anunțat că seismul a avut magnitudinea de 7,5 grade și s-a produs la o adâncime de doar 2 kilometri, conform Reuters. Cutremurul a avut loc la 67 km nord-est de Kahramanmaraş, anunță mediafax.

Update 12:50 Un nou cutremur cu magnitudinea de 7,5 a avut loc in Turcia,  a informat presa de stat. Seismul a lovit și capitala Siriei, Damasc, scrie Reuters.

Update 12:40 Mai multe țări care au relații tensionate cu Turcia au anunțat că vor oferi ajutor după cutremurul devastator de luni dimineața.

Ofertele de ajutor au fost făcute în ciuda relațiilor tensionate la nivel diplomatic. Grecia, vecina Turciei, și alte țări din regiune s-au oferit să trimită asistență în regim de urgență pentru a contribui la eforturile de salvare în sud-estul țării și în nordul Siriei.

„Grecia își mobilizează resursele și va acorda asistență imediată... suntem profund întristați de dezastrul provocat de cutremur", a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, potrivit Sky News.

Și președintele israelian, Isaac Herzog, a oferit ajutor.

„Statul Israel este întotdeauna pregătit să trimită ajutor prin orice mijloace posibile. Inimile noastre sunt alături de familiile și poporul turc care suferă în aceste momente dureroase", a spus Herzog.

Ministerul egiptean de Externe a declarat că și Egiptul va oferi asistență. Cutremurul din Turcia a fost simțit și la Cairo.

Ajutor a fost oferit de numeroase țări din întreaga lume. Până în prezent, s-a confirmat că peste 640 de persoane au murit și alte aproximativ 3.000 au fost rănite în Turcia și Siria, în urma cutremurului cu magnitudinea 7,8, arată Mediafax.

Update 12:30 Mii de răniţi şi numeroase persoane sub dărâmături (nou bilanţ provizoriu)

Cel puţin 500 de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite, luni, în urma cutremurului violent. Vicepreşedintele turc Fuat Oktay a declarat că 284 de persoane au fost ucise, iar 2.323 au fost rănite, în timp ce autorităţile au desfăşurat echipe de salvatori şi aeronave cu provizii în zonele afectate, declarând în acelaşi timp o "alarmă de nivel 4" prin care se solicită asistenţă internaţională. În Siria, ţară deja devastată de peste 11 ani de război civil, un oficial guvernamental din domeniul sanitar a declarat că cel puţin 237 de persoane au murit şi alte aproximativ 600 au fost rănite, majoritatea în provinciile Hama, Alep şi Latakia, unde numeroase clădiri s-au prăbuşit, arată Agerpres. 

Update: Bilanțul provizoriu indică peste 600 de morți și 3000 de răniți

În Turcia temperaturile scăzute și ninsoarea ar putea îngreuna eforturile de salvare ale echipelor care încearcă să scoată de sub dărâmături victimele seismului care a devastat în această dimineață mai multe orașe din Turcia și nordul Siriei. Cele peste 40 de replici ale cutremurului de 7.8 grade pun în pericol și locuitorii clădirilor care au rămas momentan în picioare avertizează oficialii.

Bilanțul provocat de cel mai puternic cutremur care a lovit sudul Turciei în ultimii 80 de ani ar putea ajunge la 10.000 de morți estimează United States Geological Survey (USGS). Autoritatea americană ia în calcul locuințele extrem de vulnerabile la cutremur în care locuiesc oamenii din zonă.

Update:Specialiștii spun că acesta ar putea fi cutremurul cu cea mai mare magnitudine care a lovit Turcia în ultimii 80 de ani

Specialiștii spun că acesta ar putea fi cutremurul cu cea mai mare magnitudine care a lovit Turcia în ultimii 80 de ani. Pagubele produse sunt uriașe. Peste 1,700 de clădiri au fost avariate în 10 orașe turcești, sute de persoane se află blocate sub dărâmături în timp ce echipele de salvare încearcă să ajungă la ele în condiții meteo dificile. Mii de persoane rănite ajung la spitale care nu mai fac față atât în Siria cât și în Turcia și numărul deceselor cauzate de seism crește cu câteva sute la fiecare actualizare oferită de autorități.

Update: România trimite salvatori în Turcia, alături de personal SMURD

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MApN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Update: Mai mulți studenți români aflați în Turcia au cerut sprijinul autorităților române după cutremurul puternic.

Grupul alcătuit din 9 studenți și un profesor era cazat la un hotel din localitatea Kahraman Maraş  și se află în afara oricărui pericol. „O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la acest moment la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România. Până la acest moment, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalari din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați. Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune”, precizează Ministerul de Externe.

MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726.

Update: 300 de persoane au murit și peste 2000 au fost rănite indică cel mai recent bilanț.

Cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria în această dimineață a fost urmat de 42 de replici în decurs de două ore transmite Ministerul pentru gestionarea dezastrelor interne și a situațiilor de urgență din Turcia.

Bilanțul deceselor cauzate de seismul cu magnitudine de 7.8 grade în cele două țări a trecut de 300 de morti. Peste 2000 sunt fie răniți și se află în grija salvatorilor, fie sunt prinși sub dărâmături.

Update: bilanțul provizoriu indică cel puțin 118 decese și sute de alte victime în cele două țări 

Cel puțin 1000 de voluntari și echipe de salvare au fost trimiși de la Istanbul spre zona de sud a țării care a fost afectată de cel mai puternic  seism care a lovit Turcia în mai mult de 100 de ani. Cutremurul a afectat numeroase clădiri și a prins sute de oameni sub dărâmături.

Turcia a decretat stare de urgență și cere populației să nu facă abuz de telefoanele mobile pentru a nu suprasolicita rețeaua și a permite salvatorilor să comunice pentru a se coordona.  De altfel Agenția turcă pentru Situații de Urgență a făcut apel la comunitatea internațională pentru ajutor la căutări.

Președintele turc a transmis un mesaj de mobilizare imediat după cutremur. Vom trece peste acest dezastru împreună a scris pe Twitter Recep Tayyip Erdogan care a mai anunțat că echipele de salvare au fost detașate în zonele afectate de seism și toate unitățile sunt în alertă. Milioane de persoane din Turcia, Siria, Liban, Cipru și Israle au simțit seismul care a avut epicentrul în orașul turc Gaziantep.

Știre inițială:

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit Turcia și Siria, provocând moartea a cel puțin 100 de persoane, potrivit Mediafax. Seismul a avut epicentrul în orașul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras, la aproximativ 20 de mile de Gaziantep. Cutremurul a fost unul de suprafață și a durat aproape un minut. Mișcarea telurică s-a simțit până în Liban, Grecia, Siria, Israel și Cipru. Cel puțin 38 de persoane au fost declarate moarte în Turcia și alte 62 au murit în Siria. 

Sute de clădiri au fost distruse, iar oamenii sau ieșit pe străzi în ciuda frigului. Echipele de salvare și locuitorii caută supraviețuitori printre ruine.

Guvernatorul provinciei Osmaniye a declarat că cel puțin 34 de clădiri s-au prăbușit din cauza cutremurului, în timp ce guvernatorul din Malatya a declarat că în regiunea sa au căzut 130 de clădiri.