Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Solidaritate internațională cu Turcia și Siria în urma seismului care a devastat cele doua țări

poza_turcia.jpg

Personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul Inspectoratul General pentru Situatii de Urgență, înainte de îmbarcarea spre Turcia de pe aeroportul Otopeni
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

Încă un cutremur devastator a lovit Turcia luni la prânz. A fost estimat la magnitudinea de 7,5. Vine după ce țara a fost deja devastată de cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit în jurul orei 4 dimineața centrul Turciei și nord-vestul Siriei. În urma cutremurului au fost înregistraţi mii de morţi şi răniţi în cele două ţări, iar multe cladiri s-au prabusit potrivit bilanţurilor provizorii. Cutremurul, care a avut loc la primele ore ale zilei, a fost resimțit și în Cipru și Liban.

UE a activat Mecanismul de protecţie civilă după cutremurul din Turcia.Ca răspuns imediat, Uniunea Europeană a mobilizat echipe de căutare și salvare pentru Turcia, în urma solicitării acesteia de a activa mecanismul de protecție civilă al UE.

Zece echipe de căutare și salvare urbană au fost mobilizate rapid din zece țări – Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Polonia și România pentru a sprijini pe teren echipele turce de salvare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

De asemenea, Italia, Spania și Slovacia și-au pus și ele la dispoziție echipele de salvare. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE este în contact direct cu autoritățile din Turcia pentru a coordona sprijinul suplimentar, dacă este necesar.

Sistemul de sateliți Copernicus al UE a fost, de asemenea, activat pentru a furniza servicii de cartografiere de urgență. Totodata UE a transmis că este pregătită să îi sprijine pe cei afectați în Siria, unde au fost raportate sute de victime.

În acest context Guvernul României a decis, trimiterea în Turcia a unei echipe de personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul Inspectoratul General pentru Situatii de Urgență. Romania a trimis o echipa de salvare RO-USAR formată din 60 de persoane şi 4 câini de căutare, precum şi trei aeronave, care vor transporta şapte tone de echipamente, a anuntat Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Raed Arafat a mai precizat că echipa care pleacă din partea României este autorizată de Naţiunile Unite, fiind pregătită pentru intervenţii internaţionale. La întoarcere, una dintre aeronave îi va aduce în țară pe cei zece români – nouă studenți și profesorul coordonator – care au cerut ajutor pentru repatriere.

Sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Lideri din toată lumea au transmis mesaje de condoleanțe și sprijin pentru Turcia.

Un astfel de mesaj a transmis pe Twitter și președintele Klaus Iohannis: „Gândurile noastre sunt la victime și familiile lor după cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria. Transmit sincerele condoleanțe ale României familiilor victimelor și însănătoșire grabnică celor răniți. România este solidară cu cei afectați de această tragedie”.

Franţa este ''pregătită să ofere ajutor de urgenţă populaţiilor'' din Turcia şi din Siria, a declarat Emmanuel Macron. ''Imagini teribile ne vin din Turcia şi Siria după un cutremur de o forţă deosebită. Gândurile noastre se îndreaptă spre familiile îndoliate'', a scris Macron pe Twitter, potrivit AFP.

Guvernul olandez a anunţat de asemenea, trimiterea în Turcia unei echipe de salvare pentru zone urbane, care include agenţi militari şi de poliţie, personal de prim ajutor şi pompieri.

Totodata si Germania va trimite ajutor în regiunile afectate de cutremurul violent care a lovit cele doua tari, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, citat de AFP.

Guvernul olandez a anunţat de asemenea, trimiterea în Turcia unei echipe de salvare pentru zone urbane, care include agenţi militari şi de poliţie, personal de prim ajutor şi pompieri.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat solidaritatea şi şi-a anunţat sprijinul pentru Turcia, ţară membră a alianţei nord-atlantice.

Totodata Guvernul israelian care  a transmis  condoleanţe Turciei şi a oferit ''un program de ajutor rapid'' care include sprijin umanitar, pentru a face faţă catastrofei.

Nu a rămas indiferentă în făța acestui dezastru nici Rusia care a pregătit două avioane cu salvatori pentru a ajuta Turcia şi anunţă că infrastructura sa militară din Siria nu a fost afectată de seism.