Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Recep Erdogan: Turcia, lovită de „cel mai mare dezastru din ultimele opt decenii"

Turcia se confruntă cu cea mai mare calamitate naturală din ultimele opt decenii, a declarat luni preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în contextul seismelor produse luni în sud-estul ţării.

"Astăzi la ora 4.17, am fost afectaţi de cel mai mare dezastru de la cutremurul produs în 1939 în Erzincan", a afirmat Recep Erdogan, citat de postul TRT, potrivit Mediafax.ro. 

Cutremurul din Erzincan din 1939, care a lovit estul Turciei pe 27 decembrie, a avut o magnitudine de 7,8. Doar cutremurul din 1668 din Anatolia de Nord a fost mai puternic. Acest cutremur a fost unul dintre cele mai mari dintr-o succesiune de șocuri violente care au afectat Turcia de-a lungul falii din Anatolia de Nord între 1939 și 1999.  Cutremurul a cauzat 32.968 de morți de și aproximativ 100.000 de răniți. 

Un cutremur de 7,8 grade a avut loc luni dimineaţă în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, în zona Pazarcik (Kahramanmaras). Un alt cutremur, de 7,5 grade, s-a produs la prânz în zona Elistan.

Cutremurele, urmate de zeci de replici, au fost simţite foarte puternic în provinciile Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.

Crește numărul persoanelor decedate în urma cutremurelor resimțite luni în Turica și Siria. BBC scrie că în prezent sunt 2.300 de morți.