
Social
Cum recunoști cyberbullyingul?
cum_cyberbullying_salvati_copiii.jpg

Coordonatoarea programului de siguranță online de la Salvați Copiii, Claudia Oprescu, spune la RFI ce înseamnă aceste rezultate ale sondajului: ”Înseamnă că au primit mesaje ori sub forma unor amenințări ori a unor fotografii modificate și distribuite după aceea în rețele, mai ales de grupurile de cunoscuți. Deci asistăm la mesaje jignitoare care provoacă teamă și anxietate, primite de la grupuri de prieteni, oameni pe care eu îi știu. Ei spun că într-un procent foarte mare, acest fenomen se întâmplă pe grupurile de WhatsApp, dacă ne referim la fete. Dacă ne referim la băieți, procentul acesta se află în chat-ul jocurilor video, atunci ei sunt mult mai impactați de acest fenomen și atunci, acest fenomen este declanșat de necunoscuți, dar în rândul fetelor asistăm la această tendință de a fi jignite constant, repetitiv și despre o senzație de teamă și de rușine pe care ele o simt, pe grupurile de prieteni”.
Glumă sau cyberbullying?
Reprezentanta Salvați Copiii explică și care este granița dintre glumă și cyberbullying: ”Foarte multe dintre intervențiile pe care le avem în școli abordează exact tema aceasta: când este glumă, când este infracțiune? Pentru că cyberbullyingul este o infracțiune, de fapt. În momentul în care îți provoacă o senzație de teamă, te simți rușinat, nu vrei să mai mergi la școală, simți că ceilalți chiar în mod voit te exclud din grupul de prieteni, îți adresează repetat aceste mesaje, pe toate canalele sau pentru un singur canal, dar în mod repetitiv este o caracteristică a acestui fenomen repetiția, frecvența cu care se întâmplă, în momentul acela nu mai este o glumă și în momentul acela devine infracțiune”.
Exodul părinților. Cum sunt afectați copiii care au părinții la muncă în străinătate?
Claudia Oprescu spune că părinții au partea lor de responsabilitate în prevenirea cyberbullyingului: ”Eu de obicei în workshopurile pe care le am cu părinții chiar le pun această întrebare: atunci când copilul este acasă cu dvs. și este liniștit, este în camera lui și este pe Internet, unde este el de fapt? (...) Conform acestui studiu, copiii de vârstă mică tind să vorbească cu părinții lor despre incidente, dar adolescenții nu mai fac acest lucru, adolescenții care vorbesc cu cineva vorbesc cu un prieten”.