
Social
70 de țări au trimis echipe de căutare și salvare în Turcia, care decretează 3 luni de stare de urgență
ap23038500368375.jpg

Preşdintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat marţi drept zonă calamitată cele 10 provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei, impunând starea de urgenţă în regiune pentru trei luni. Turcia intenţionează să deschidă hoteluri în centrul turistic Antalya, din vestul ţării, pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremure, a mai spus Erdogan. Ministerul turc al Transporturilor şi Infrastructurii anunţase că peste noapte 3.400 de persoane au stat în trenuri folosite pe post de adăposturi de urgenţă, a relatat BBC. Erdogan a mai spus că 70 de ţări şi-au oferit până acum ajutorul pentru operaţiunile de căutare şi salvare.
Mii de clădiri s-au prăbușit în Turcia și Siria în urma cutremurelor violente care au lovit luni cele două țări. Totodata peste 240 de replici ale cutremurelor au fost înregistrate în regiunea de frontieră turco-siriană până în prezent, potrivit datelor furnizate de organismul public de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia. Unele drumuri sunt în continuare inaccesibile şi se lucrează în prezent pentru ca ele să devină din nou practicabile. În unele regiuni nu există apă curentă, însă se depun eforturi pentru a repara pagubele cât mai repede posibil şi pentru ca oamenilor să le fie furnizată apă potabilă, a detaliat ministrul turc pentru urbanism, Murat Kurum.
Autoritatile au informat ca acestea sunt cele mai violente cutremure care au lovit regiunea în ultimii aproape 100 de ani.
Din păcate un nou cutremur cu magnitudinea 5,7 a zguduit estul Turciei marți, a anunțat Centrul Seismologic Mediteranean European. Chiar dacă a fost mai mic ca intensitate decât cutremurele de ieri seismul ar putea provoca noi distrugeri. Multe clădiri au fost avariate serios de cutremurele de luni și s-ar putea putea prăbuși în orice moment.
Pe de alta parte poliția turcă a anunțat că a reținut patru persoane pentru postări „provocatoare" pe rețelele de socializare după cutremur. Cele patru persoane au fost reținute după ce poliția a identificat conturi care distribuiau „postări provocatoare menite să creeze teamă și panică".
Aceasta a adăugat că o anchetă mai amplă privind conturile de pe rețelele de socializare este în curs de desfășurare, dar nu a oferit nicio informație privind conținutul postărilor, arata AFP, The Guardian.
Totodată autorităţile turce au suspendat competiţiile sportive interne "până la noi ordine", a anunţat ministrul Tineretului şi Sportului din Turcia, citat de AFP. Trei partide din etapa a 23-a a Super Ligi, campionatul de fotbal al Turciei, urmau să se dispute luni. Acestea au fost amânate pentru o dată neprecizată, conform Federaţiei turce de fotbal.
În Siria o femeie a născut sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite din regiunea Alep, în urma cutremurului devastator de luni. Din păcate, femeia nu a reușit să supraviețuiască, dar momentul în care nou-născutul a fost salvat a fost filmat și publicat pe rețelele de socializare, scrie portalul de știri Irshad Gul, arată libertatea.ro. În videoclipul publicat de un jurnalist sirian pe Twitter se vede momentul în care un bărbat iese cu bebelușul salvat de sub mormanul de moloz și îl predă echipajelor de salvare.
Ambasadorul Siriei la ONU, a dat asigurări că ajutorul pe care îl solicită după cutremurul devastator care i-a afectat ţara va merge la "toţi sirienii de pe întreg teritoriul", inclusiv la partea care nu se află sub controlul guvernului de la Damasc, informează AFP.
Ministerul Sănătăţii din Romania își exprimă solidaritatea cu victimele cutremurului din Turcia și Siria și mobilizeaza profesioniştii din domeniu care doresc să ajute ca voluntari în constituirea unor echipe medicale care să fie disponibile pentru deplasare în zonele afectate de cutremurele din Turcia. De asemenea Ministerul Sănătății a organizată o campanie de donare de sânge pentru victimele cutremurului care au nevoie de transfuzii. Sunt pregătite medicamente şi materiale sanitare care pot fi puse la dispoziţia autorităţilor turce", informează un comunicat de presă transmis AGERPRES.
Potrivit comunicatului, imediat după producerea cutremurului care a afectat grav comunităţile din Turcia şi din nordul Siriei, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a luat legătura cu ambasadorul Republicii Turcia în România, Ozgur K. Altan, pentru a-şi exprima solidaritatea şi pentru a oferi un sprijin imediat.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii este în legătură cu ambasada României la Ankara pentru eventualele solicitări şi pentru asigurarea evaluării medicale şi a consilierii psihologice pentru studenţii români care sunt repatriaţi din regiunea afectată.
Opt cetățeni români, cinci studenți și trei cadre didactice, au fost preluați de pe aeroportul din Adana și aduși acasă prin intermediul unui zbor umanitar organizat ca parte a misiunii de sprijin a Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, doi cetățeni polonezi au fost îmbarcați la bordul aceleiași aeronave, transmit DSU și MAE.
Organizatia Mondiala a Sanatatii trimite provizii de urgență în ambele țări, inclusiv truse chirurgicale pentru traumă și urgență, și activează o rețea de echipe medicale de urgență. „Acum este o cursă contra cronometru”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Fiecare minut, fiecare oră care trece, șansele de a găsi supraviețuitori în viață se reduc", a completat el.
Aproximativ 23 de milioane de oameni, inclusiv 1,4 milioane de copii, din Turcia și Siria vor fi, probabil, afectați de cutremurele care au avut loc pe 6 februarie, estimează Adelheid Marschang, ofițer superior pentru situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citat de The Guardian.
Potrivit oficialului OMS, Turcia are o capacitate puternică de a răspunde la criză, însă în Siria problemele vor fi mari pe termen imediat și mediu, în condițiile în care țara se confruntă deja cu o criză umanitară de mulți ani din cauza războiului civil și a unui focar de holeră.