Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OMS: 23 de milioane de persoane din Turcia și Siria ar putea fi afectate de cutremure

ghebreyesus_oms.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Aproximativ 23 de milioane de oameni,  inclusiv 1,4 milioane de copii, ar putea fi afectați de cutremurele masive înregistrate în Turcia și Siria, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății. „Acum este o cursă contra cronometru”, a declarat șeful OMS Tedros Ghebreyesus, scrie News.ro. În același timp, responsabilul OMS pentru situații de urgență, Adelheid Marschang, atrage atenția că în Siria situația este deosebit de gravă.  

 

Organizația Mondială a Sănătății a trimis provizii de urgenţă, inclusiv truse de traumatologie şi kituri chirurgicale de urgenţă, şi a activat o reţea de echipe medicale de urgenţă.

„Acum este o cursă contracronometru”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, şansele de a găsi supravieţuitori în viaţă se diminuează”, a avertizat el.

OMS este îngrijorată în special de zonele din Turcia şi Siria de unde nu au apărut informaţii după cutremurul de luni. „Cartografierea pagubelor este o modalitate de a înţelege unde trebuie să ne concentrăm atenţia”, a spus șeful OMS.

Agențiile pentru dezastre au spus că sunt câteva mii de clădiri care au fost aplatizate în orașe dintr-o vastă regiune de graniță între Turcia și Siria într-o zonă deja afectată de război. Aici a fost recent un focar de holeră. Situația este deosebit de gravă în nordul Siriei, care a fost deja decimată de ani de război.

„Trecerea ajutoarelor prin granița din nord-vestul Siriei este posibil să fie deja blocată din cauza pagubelor cauzate de cutremur. Aceasta în sine ar fi deja o criză uriașă”, a mai spus Adelheid Marschang.