Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce s-au prăbușit atât de multe clădiri în Turcia? Când construiești la profit trebuie să te aștepți la asta (interviu)

cladiri.png

Sursa imaginii: 
© REUTERS - SERTAC KAYAR via rfi.fr

Imagini apocaliptice au umplut rețelele  sociale după cutremurul devastator din Turcia. Clădiri care se prăbușesc din cauza undelor seismice, oameni panicați pe străzi, haos generalizat.

Filmările arată cum unele clădiri se prăbușesc pur și simplu în timp ce altele rămân în picioare.

Cum se explică asta? Când nu respecți anumite standarde de calitate, anumite norme și nu înveți din experineța seismelor precedente ajungi la situații din acestea, explică expertul Dragoș Marcu, președintele de onoare al Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri.

“Dacă a trecut o perioadă lungă între 2 cutremure într-o anumită zonă, oamenii uită. Ca rezultat al acestei uitări apar tendințele mai lejere de genul “hai, domne, merge și așa, hai nu se întâmplă nimic”.

Deci, mentalitatea colectivului și în general, a nespecialiștilor, preocupați doar de costuri cât mai mici, duc către un comportament, dacă vreți, în astfel de situații, mai relaxat, ca nu-i spun altfel în ceea ce privește condițiile de calcul, de bună practică, de respectare a calității.

De la cum își prepară betonul, cum își fasonează armătura ...sunt niște condiții reglementate, pe care în momentul în care le încalci, spunem repetat, câte un pic de colo, câte un pic de dincolo, atunci, fără îndoială, lucrurile astea își cam pun amprenta asupra rezultatului. Asta ar însemna asigurarea calității.

 
Expertul Dragoș Marcu, presedintele de onoare al asociatiei inginerilor constructori proiectanti de structuri.