Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Numărul deceselor cauzate de seismul din Turcia și Siria crește vertiginos

operatiuni_salvare_turcia.jpg

Medicii salvează o femeie de sub dărămâturile unei clădiri prăbușite în Elbistan, Kahramanmaras, un oraș din sudul Turciei
Sursa imaginii: 
AP PHOTO/ Ismsail Coskun

În Turcia și Siria vecină afectate de cutremurele devastatoare de luni continuă eforturile de salvare a miilor de oameni prinși sub dărâmături. 

Update: Bilanțul victimelor cutremurului din Turcia și Siria a ajuns la 11.000 de persoane

Este un bilanț provizoriu atrag atenția agențiile umanitare și salvatorii care se așteaptă ca numărul victimelor să crească din moment ce mii de persoane sunt prinse sub dărâmături.

Mulți supraviețuitori din Turcia au fost nevoiți să doarmă în mașini, afară sau în adăposturi guvernamentale. În Siria, eforturile de ajutorare au fost îngreunate de războiul în curs de desfășurare și de izolarea regiunii controlate de rebeli de-a lungul graniței, care este înconjurată de forțele guvernamentale susținute de Rusia.

Autoritățile turce au declarat stare de calamite în 10 regiuni pentru 3 luni.

Președintele turc merge în orașul Pazarcik, aflat în apropierea epicentrului cutremurului, și în provincia Hatay, cea mai afectată de calamitate.

Update: Numărul persoanelor ucise în urma seismului a trecut de 8700, alte 40.000 de persoane sunt rănite. Mii de persoane sunt prinse sub dărămături iar operațiunile de salvare sunt îngreunate de condițiile meteo. Situația crește furia în rândul turcilor care consideră că autoritățile intervin ”lent și inadecvat”.    

Cel mai recent bilanț provizoriu folosit de autorități indică peste 8300 de decese și alți 40.000 de răniți în urma seismelor urmate de peste 100 de replici. Autoritățile estimează însă că numărul persoanelor decedate va crește vertiginos odată cu creșterea orelor petrecute de supraviețuitori sub dărămături.

Vorbim deja de 48 de ore în condiții meteo care îngreunează procesul de salvare. Mii de clădiri s-au prăbușit în cele două țări în urma cutremurelor și agențiile umanitare care se află pe teren avertizează cu privire la repercusiunile din Nord-Vestul Siriei unde 70% din populație avea deja nevoie de ajutor umanitar din cauza războiului.

Mobilizare internațională fără precedent

Numeroase state și organizații non-profit au donat bani și echipamente pentru a facilita operațiunile de salvare. NATO a trimis 1400 de persoane în zonă, o echipă de experți amercani în gestionarea dezastrelor naturale urmează să aterizeze azi la Adana.

Țările și organizațiile umanitare sunt solidare și au donat bani, echipament și cizme. De răniți se ocupă printre alții și 500 de doctori de la Medici Fără Frontiere. În tot haosul generat a apărut și o rază de speranță. Presa internațională scrie despre salvarea unei fetițe nou-născute găsită de salvatori printre dărâmăturile casei ei din nordul Siriei. Cordonul ombilical era încă atașat, mama  nu a putut fi găsită.

 

O nouă echipă de salvare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov pleacă, astazi de la Baza 90 Otopeni, spre Turcia, pentru a acţiuni de căutare-salvare.  Alături de personalul specializat de căutare-salvare din cadrul  IGSU, la misiune vor participa doi medici şi doi asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti, personal specializat cu echipe canine format din patru reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv doi ofiţeri de legătură din cadrul DSU. Aceştia se alătură echipei care se află de două zile în zonele puternic afectate de cutremurele care s-au produs în Republica Turcia, urmând să desfăşoare acţiuni specifice de căutare-salvare. Transportul personalului şi a echipamentelor în Turcia se realizează cu o aeronavă C-17 Globemaster III, din cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, precum şi cu trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române, anunță Ministerul Apărării Naţionale. 

 

Ajutorul ajunge cu greu în zona de nord a Siriei din cauza faptului că drumul care asigură accesul la singurul coridon umanitar aerian între Turcia și Siria e avariat.  

La peste 48 de la seism mii de surpraviețuitori rămân încă prinși sub dărămâturi. Oamenii aflați în astfel de situații pot rezista timp de câteva săptămâni a declarat pentru CNN președintele unui ONG non profit specializat în gestionarea dezastrelor. Specialistul spune de altfel că Guvernul turc se pregătea de un dezastru cu o asemenea amploare, dar condițiile meteo și pagubele uriașe fac eforturile de salvare să fie foarte dificile. Specialistul se declară impresionat de monilizarea localnicilor care s-au implicat în operațiunile de salvare.