
Social
Ce spun profesorii elvețieni despre ChatGPT: „Lumea se întoarce cu susul în jos”
Profesori la un atelier despre aplicația ChatGPT, la Geneva.

„Riscă să schimbe lumea educației așa cum o cunoaștem”.
Profesorul de engleză și filozofie de liceu a adunat zeci de educatori pentru unul dintre câteva ateliere organizate în grabă în cantonul elvețian Geneva, în urma apelurilor urgente pentru îndrumări cu privire la modul de a face față noii aplcații care le știe pe toate.
Lansarea din noiembrie, anul trecut, a ChatGPT, care folosește inteligența artificială pentru a imita în mod convingător modul uman de a compune texte, a stârnit îngrijorări în școlile din întreaga lume cu privire la o epidemie de copiat.
„E îngrijorător”, a declarat, după atelier, pentru AFP Silvia Antonuccio, care predă italiană și spaniolă.
„Nu mă simt deloc capabilă să disting între un text scris de un om și unul scris de ChatGPT”.
Software-ul companiei californiene OpenAI a fost instruit cu ajutorul a miliarde de cuvinte și tone de date din mediul online, permițându-i să scrie texte surprinzător de asemănătoare cu cele scrise de oameni, inclusiv eseuri școlare satisfăcătoare.
Poveștile abundă despre robotul care a primit note bune la diverse discipline, inclusiv, recent, a promovat un examen de la o facultate de drept din SUA.
Ca Turul Franței
Stând într-o sală de clasă întunecată și aglomerată, Vanoncini a demonstrat abilitățile instrumentului, cerând lui ChatGPT să scrie o prezentare... despre ChatGPT.
Rezultatul, care a apărut pe ecran în câteva secunde, a fost un text succint, bine scris „fără greșeli de ortografie”, a subliniat el, recunoscând: „Este destul de uimitor”.
Elevii, bineînțeles, și-au dat seama deja de potențialul aplicației.
Vanoncini și-a amintit cum un coleg a fost zdrobit când și-a seama că performanța brusc extraordinară a clasei sale, de obicei mediocre, la o temă, cel mai probabil nu se datora prelegilor sale energice.
„Și ce putem face?”, întrebă exasperat unul dintre profesorii participanți.
Vanoncini a recunoscut că e complicat, respingând sugestiile că programele dezvoltate pentru a detecta utilizarea ChatGPT și a altor instrumente AI ar rezolva problema.
„Majoritatea experților sunt de acord că niciun instrument nu este 100% eficient”.
„Este, un pic, ca Turul Franței”, a spus el, menționând modul în care oficialii antidoping dezvoltă instrumente pentru detectarea consumului de droguri, dar bicicliștii găsesc rapid modalități de a le ocoli.
„E un joc de-a șoarecele și pisica”.
Colectarea „ouălor de vacă”
Există, totuși, moduri prin care profesorii pot identifica textele generate de ChatGPT, care este predispus la greșeli.
Deși poate produce texte care dau senzația de a fi scrise de un om rațional, este de fapt doar un instrument foarte puternic de predicție a textului, a spus Vanoncini.
„Nu este creat pentru a afirma ceea ce este adevărat... ci pentru a genera ceea ce este probabil”.
Drept urmare, ChatGPT poate răspunde la o întrebare bazată pe o prezumpție greșită și, astfel, să emită un răspuns aparent logic, dar profund defectuos.
„Am întrebat: «Cum colectezi ouă de vacă?»”, a spus el, într-un cor de râsete.
Ca răspuns, botul l-a sfătuit mai întâi să-și pună mănuși, pentru a evita contaminarea mânilor cu bacterii, și apoi a dat sfaturi despre cum să găsească un cuib de vacă, „de obicei făcut din fân sau paie”.
Karim Aboun, profesor de contabilitate la liceu, a fost inspirat de acel exemplu.
Pentru a prinde copiii care copiază, a sugerat el, „putem oferi o întrebare plauzibilă, dar care conține o eroare, și să vedem dacă elevii folosesc acest instrument fără a-și da seama că premisa întrebării este greșită”.
„Fără frică”
Un alt participant a subliniat că elevii din familii mai bogate și mai bine educate au beneficiat întotdeauna de „o șlefuire a temelor”, sugerând că ChatGPT ar putea însemna, pur și simplu, o „uniformizare a șanselor”.
Vanoncini a fost de acord că ChatGPT ar putea fi o modalitate de „democratizare” a ajutorului cu temele școlare.
Dar, având în vedere că OpenAI are în vedere lansarea unei versiuni cu abonament, care va costa 42 de dolari pe lună, cât timp „va fi, într-adevăr, un instrument democratic?”, a intrebat acesta.
Cu toate acestea, Vanoncini a subliniat că există multe potențiale aplicații pozitive pentru ChatGPT în cadrul educației, inclusiv utilizarea la clasă a textelor generate de ChatGPT ca bază pentru discuții și analize pe text.
De asemenea, ar putea îndemna educatorii să reevalueze ce și cum predau, punând un accent mai mare pe proces, decât pe rezultate.
„Nu mă tem”, a declarat profesorul de electronică Christian Stamm pentru AFP, spunând că vede ChatGPT ca pe un „instrument care ne va duce la următorul nivel”.
„Astăzi toată lumea folosește un calculator și, totuși, mai facem matematică la școală”.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.